16:57 28.11.2008

Для проведення ефективної політики з підготовки та виведення ЧФ РФ із Криму необхідна єдність позицій української влади - Тарасюк

3 хв читати
Для проведення ефективної політики з підготовки та виведення ЧФ РФ із Криму необхідна єдність позицій української влади - Тарасюк

Екс-міністр закордонних справ, керівник парламентського Комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк вважає, що для проведення ефективної політики з підготовки та виведення Чорноморського флоту Російської Федерації з Криму необхідна єдність позицій української влади.

"Українська влада має бути єдиною в тому, що стосується обов'язкового виведення Чорноморського флоту до 2017 року", - сказав він на прес-конференції у п'ятницю в Києві, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що питання виведення ЧФ "залежить від усіх гілок влади".

"Якщо це виходитиме від усіх гілок влади й здійснюватиметься постійно та методично, російська сторона прийде до усвідомлення того, що потрібно складати графік і відповідно до графіка виводити Чорноморський флот, а не чекати, коли прийде нова влада, з якою можна буде домовитися", - сказав Б.Тарасюк.

За його словами, Міністерство закордонних справ України передало проект документа щодо порядку виведення ЧФ з української території до 28 травня 2017 року ще навесні 2008 року.

Він зазначив, що від самого початку переговорів російська сторона висловлювала небажання обговорювати це питання й демонструвала "нецивілізовану поведінку".

Б.Тарасюк також зазначив, що вільне трактування російською стороною питань оренди української землі унеможливило інвентаризацію, і, як наслідок, об'єктивну оцінку справжньої вартості такої оренди.

У свою чергу директор Українсько-російського центру Володимир Корнілов повідомив агентству, що українська сторона наполягає на підписанні з Росією меморандуму "Про етапи та порядок виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту РФ із місць його тимчасової дислокації на території України".

"Росія навіть поки що обговорювати його (текст меморандуму) не хоче", - сказав він.

Водночас секретар Українсько-російського форуму Григорій Крючков (у 1998-2000-му, 2002-2006 роках очолював Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони) в інтерв'ю агентству висловив думку, що мусирування в пресі теми виведення ЧФ Російської Федерації з території України загострює і так непрості двосторонні українсько-російські відносини.

"Якщо треба зіпсувати ще більше відносини з Росією, які, здається, зіпсовані до кінця, тоді треба педалювати це питання", - сказав він.

На його думку, в інтересах України необхідно, щоб російський флот залишався в Севастополі. "Тому що це захист південних рубежів України", - додав Г.Крючков.

Російська газета "Коммерсант" у п'ятничному номері, повідомляючи про квітневий проект меморандуму українського МЗС до російської сторони про необхідність розпочати роботу з підготовки до виведення ЧФ із території Криму в травні 2017 року, наводить позицію директора першого територіального департаменту МЗС, до сфери діяльності якого входять українсько-російські відносини, Леоніда Осаволюка.

"Ми досі не розпочали обговорення цього меморандуму. Наскільки ми розуміємо із заяв деяких посадових осіб Російській Федерації, Росія поки що не готова до його обговорення, але ми все-таки переконуватимемо партнерів у необхідності підписання документа", - зазначає Л.Осаволюк.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА