18:40 03.10.2013

Ініціатива Мінагропроду про торгівлю сільгосппродукцією на біржах порушує принцип свободи підприємництва - ЄБА

2 хв читати

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вважає, що ініційований Міністерством аграрної політики та продовольства проект постанови, що передбачає обов'язкове переведення частини угод із сільгосппродукцією на біржі, порушує принцип свободи підприємницької діяльності.

Згідно з офіційним зверненням асоціації до уряду, наслідки такого рішення можуть негативно позначитися на кроках із лібералізації та зниження тиску з боку держави на аграрну галузь у цілому. ЄБА вважає, що принципи зазначеної постанови суперечать і інтересам сільгоспвиробників, переробників та експортерів, і інтересам держави. За її даними, раніше механізм реєстрації контрактів на Аграрній біржі призвів до збитків аграріїв, оскільки укладення контрактів передбачало їх платну реєстрацію, користь від якої отримувала Аграрна біржа та декілька приватних брокерських компаній.

"Більше того, це створило передумови для монополізації ринку надання таких послуг Аграрною біржею та асоційованими з нею приватними брокерськими компаніями", - зазначено в листі до уряду країни.

Як уточнює ЄБА, згідно з проектом постанови також передбачено обов'язкову реєстрацію спотових контрактів на біржі, тоді як у світовій практиці таких процедур немає.

Виконання цієї вимоги ускладнюється через територіальну віддаленість виробника від місць постачання та значної кількості спотових контрактів, які укладають напряму. Це може призвести до повного припинення закупівлі сільгосппродукції в пік збору врожаю.

З офіційним проханням до міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка скасувати подальший розгляд зазначеного проекту постанови звернулися також Українська аграрна конфедерація, Українська зернова асоціація та Американська торгова палата.

Аграрні асоціації вважають, що зазначені регуляторні механізми можуть негативно позначитися на темпах приросту ВВП та бюджетних надходженнях за рахунок експорту.

Як повідомлялося, Мінагропрод направив на погодження до Держпідприємництва проект постанови уряду, який передбачає обов'язкове переведення частини угод із сільгосппродукцією на біржі.

Уряд України на початку 2011 року вже зобов'язував аграріїв реєструвати всі зовнішньоекономічні контракти на державній Аграрній біржі або на інших товарних біржах, яким вона надала право брати участь у біржовій торгівлі.

Учасники зернового ринку неодноразово порушували питання про скасування цього положення, і в 2012 році уряд скасував таку обов'язкову реєстрацію. Проте у березні 2013 року Мінагропрод запропонував запровадити обов'язкову торгівлю зерновими, соняшником, соняшниковою олією та борошном через електронну торгову систему Аграрної біржі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА