20:00 04.10.2013

Держава має бути єдиним власником ПЗ усіх держреєстрів - Укрдержреєстр

3 хв читати

Держава має бути єдиним власником програмного забезпечення (ПЗ) всіх державних реєстрів, заявив голова Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр) Дмитро Ворона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За його словами, після збоїв, що сталися з доступом користувачів до баз даних реєстрів, немає повної упевненості в тому, що в майбутньому не виникне подібної проблеми у разі, якщо використовуватиметься те саме ПЗ.

"Ми не можемо бути упевненими в адекватному транспортуванні між користувачами та нашими базами даних. Саме тому нині серйозно замислюємося про зміну і програмного забезпечення, і розробників із тим, щоб уникнути можливості будь-якого шантажу або будь-яких збоїв у роботі реєстрів. Саме тому ми виступаємо за те, щоб держава була власником усього програмного забезпечення з ведення всіх держреєстрів. Сьогодні ми рішуче налаштовані на розроблення всіх необхідних програмних продуктів. Ми хочемо, щоб система функціонувала безперебійно, і єдиним власником була винятково держава", - заявив Д.Ворона.

За його словами, "Укрдержреєстр" має намір вирішити питання про зміну розробників програмного забезпечення в найкоротші терміни.

При цьому Д.Ворона наголосив, що до жодної з баз даних зовнішнього втручання не було, просочування інформації не відбулося.

"Єдина проблема - порушення транспортних зв'язків між сервером з управління базою даних та безпосередніми користувачами. Сервер баз даних як працював, так і працює в нормальному режимі. Що ми зробили? Зробили резервний доступ від користувачів до нашого сервера управління баз даних", - зазначив Д.Ворона.

За словами голови Укрдержреєстру, розробники ПЗ наперед закладали можливість організації збою системи. Головним мотивом таких дій, на думку Д.Ворони, було бажання розробників змусити Мін’юст надалі виплачувати щомісячне роялті розміром 10 млн грн.

"Щомісяця Мін’юст виплачував близько 10 млн грн розробникам ПЗ, це - роялті. Якщо порівнювати, то фонд оплати праці всіх співробітників "Інформаційний центр Мін’юсту" (1 тис. програмістів) - 3 млн грн. І коли розробники ПЗ хотіли й надалі без аудиту фіндіяльності примушувати здійснювати ці виплати - виникла ця ситуація. Вона була безпосередньо закладена під час розроблення ПЗ. Головний мотив - змусити платити. Це спланована акція, вони це відразу передбачали", - наголосив Д.Ворона.

Голова Укрдержреєстру також додав, що нині доступ до держреєстрів повністю відновлено. Надалі відомство жорстко запобігатиме можливим спробам організації збоїв у роботі системи.

Як повідомлялося, нині відновлюється повноцінне функціонування 12 єдиних і держреєстрів Мін’юсту, ведення яких здійснюється держпідприємством Держінформ’юст, доступ до яких став неможливим 1 жовтня через технічні проблеми. Міністерство юстиції 3 жовтня повідомило про повне відновлення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного держреєстру виконавчих проваджень, а також Реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів і Єдиного реєстру доручень. Раніше Мін’юст уточнював, що програмне забезпечення для роботи Держінформ’юсту було розроблено компаніями ТОВ "Арт-майстер" і ТОВ "3-Т". Раніше частина трудового колективу Держінформ’юсту заявила про несанкціонований доступ невідомих осіб до держреєстрів Мін’юсту та пов'язує це зі зміною керівництва підприємства.

За даними відділу зв'язків зі ЗМІ Генеральної прокуратури України, у зв'язку з несанкціонованим втручанням у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем і комп'ютерних мереж Міністерства юстиції та припиненням роботи 12 державних та єдиних реєстрів відкрито кримінальне провадження.

Держінформ’юст провадить, зокрема, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів, Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень, Державний реєстр баз персональних даних, низку інших реєстрів.

Раніше також повідомлялося, що ДП "Інформаційний центр Міністерства юстиції України" (Держінформ’юст) виграло тендер на закупівлю комп'ютерів, оргтехніки та програмного забезпечення на загальну суму 309,545 млн грн із ПДВ для забезпечення роботи реєстрів Міністерства юстиції України з держреєстрації актів цивільного стану та держреєстрації речових прав на нерухоме майно. Згідно з повідомленням у системі розкриття інформації про тендерні закупівлі, кінцевий термін укладення договору - 25 жовтня 2013 року. Термін постачання техніки та програмного забезпечення - з 1 липня по 31 грудня 2013 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА