14:01 16.10.2013

Українські винороби не витримають конкуренції з європейськими після підписання угоди про асоціацію - експерт

2 хв читати

Асоціація виноградарів і виноробів України (АВВУ) вважає, що після підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом українські винороби не зможуть конкурувати з європейськими.

"Підписання угоди про асоціацію з ЄС зобов'язує українських виробників і європейських виробників працювати на виноробному ринку в однакових умовах, але за різних стартових позицій", - зазначено в повідомленні АВВУ.

За даними асоціації, для вітчизняних виноробів актуальним залишається питання акцизного оподаткування. Протягом п'яти років українське законодавство має бути гармонізовано з європейським у частині акцизних зборів на спирт та алкогольні напої. Директива 92/83/ЄЕС від 19 жовтня 1992 року передбачає нульові ставки на групу ігристих і неігристих вин, що можна розглядати як позитивний результат, оскільки цей сегмент має великий потенціал в Україні.

Водночас Асоціація виноробів зазначає, що під час переговорів щодо погодження тексту угоди українська сторона з легкістю відмовилася від права українських виноробів мати можливість використовувати географічні назви, такі як коньяк, мадера, портвейн та інші.

У переговорному процесі не було взято до уваги той факт, що українські виробники не зазіхали на право наносити слово "коньяк" на пляшки, призначені для експорту на ринки третіх країн.

"Ми наполягали лише на тому, щоб надалі використовувати географічні назви на території України та продавати цю продукцію виключно на внутрішньому ринку, при цьому зобов'язуючись писати цю назву виключно кирилицею, не претендуючи на міжнародне використання латиниці", - заявляють в АВВУ.

Згідно з повідомленням, у разі заборони на використання назви "коньяк" найбільш реальним сценарієм є заміщення цього визначення словом "бренді". У АВВУ зазначають, що ЄС чітко дав зрозуміти, що ніякого фінансування від нього очікувати не варто, ці витрати понесе Українська держава.

Як повідомлялося, питання підписання угоди розглядатиметься на саміті Східного партнерства, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА