14:04 17.10.2013

В Україні 5% населення живуть набагато краще, ніж інші 95% - учений

2 хв читати
В Україні 5% населення живуть набагато краще, ніж інші 95% - учений

Нині в Україні 5% населення мають рівень життя набагато вищий, ніж інші 95%, зазначає завідувачка відділу дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько.

"Сьогодні можна сказати, що 5% населення живуть не так, як інші 95%, а ці 95% розташовуються ступінчасто-поступово від найбідніших до найбагатших", - сказала вона на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню ООН із боротьбі з бідністю, в четвер у Києві.

За її словами, 5% найбагатших громадян України різко видокремлюються серед решти: в них якісно інший рівень споживання і якісно інший рівень життя порівняно з іншими.

При цьому Л.Черенько зазначила, що офіційна статистка не завжди може дати повну картину, оскільки вона будується, як і в усіх країнах світу, за результатами обстеження умов життя домогосподарств. "Ці дослідження не повинні охоплювати групу найбагатших і тих, хто живе на вулиці, це крайні групи", - додала вона.

Експерт наголосила, що в Україні люди, які є заможнішими, не завжди готові впустити до себе інтерв'юера та відповісти на запитання, необхідні для певних досліджень. "В Україні, як і в інших країнах із тіньовими доходами, дуже великий відсоток відмов, і 10-15% населення дослідження не охоплюють", - пояснила вона.

Л.Черенько звернула увагу, що дослідникам дуже допомогла би база даних Державної податкової служби: "Нам потрібна знеособлена база, без прізвищ і адрес, але чомусь податкова вважає це дуже таємною інформацією".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА