19:37 21.10.2013

Українець Лапшин зізнався у вбивстві та підготовці вибухів у мечетях у Великій Британії - поліція

3 хв читати

Громадянин України Павло Лапшин, заарештований за підозрою у вбивстві та підготовці терактів у Великій Британії, визнав себе винним у більшості пред'явлених йому обвинувачень.

Як повідомляється на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду, на засіданні Центрального кримінального суду 25-річний П.Лапшин визнав, що 29 квітня підстеріг і убив ударами ножа в спину пенсіонера з Бірмінгема (Велика Британія) Мохаммеда Саліма.

Він також визнав себе винним і в інших обвинуваченнях, пред'явлених йому відповідно до антитерористичного законодавства: у виготовленні вибухових пристроїв та бомбових нападах на три мечеті в графстві Західний Мідленд. Єдиний пункт, за яким він не визнав себе винним, – це загроза життю людей через вибух 21 червня.

"Ми знайшли частково зроблені пристрої в кімнаті Лапшина, а також хімікати та обладнання для виготовлення бомби. Тобто очевидно, що він планував встановити інші пристрої, щоб убити або травмувати безневинних людей", - заявив начальник відділу розшукової поліції з контртерористичного підрозділу Вест-Мідленду Шон Едвардс.

Також правоохоронець розповів, що П.Лапшин стверджує, що діяв самостійно і на нього не намагалася вплинути ніяка група.

Ш.Едвардс зазначив, що правоохоронці Великої Британії працюють з владою України, щоб краще зрозуміти минуле П.Лапшина.

Як повідомлялося, 19 липня на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду було оприлюднено інформацію про те, що "двоє українських чоловіків, віком 22 та 25 років, яких заарештували минулої ночі у рамках розслідування вибухів біля мечетей у містах Тіптон та Волсолл, залишаються під арештом".

20 липня суд Вестмінстерського магістрату продовжив затримання двох чоловіків до семи днів для проведення слідчих дій.

Цього самого дня на сайті поліції Вест-Мідленду було розміщено інформацію про те, що арешт одного з двох українців, затриманих за підозрою в причетності до вибухів біля мечеті у Великій Британії, пов'язаний із вбивством пенсіонера М.Саліма у Бірмінгемі.

75-річного М.Саліма було вбито 29 квітня поточного року, колі він повертався додому у Бірмінгемі після вечірньої молитви в мечеті, повідомляє видання Birmigham mail. Йому завдали чотирьох ножових поранень, після чого він помер за декілька метрів від свого будинку.

У червні в Тіптоні та Волсоллі сталися вибухи біля мечетей, ніхто не постраждав. Розслідуючи вибухи, поліція отримала повідомлення про можливе мінування мечеті у Вулвергемптоні. У самій мечеті нічого не знайшли, але залишки вибухівки було виявлено поблизу.

У понеділок на сайті поліції Вест-Мідлендсу з'явилася інформація, що поліція відпустила одного з підозрюваних українців: "Другого чоловіка відпустили вчора ввечері без пред'явлення йому обвинувачень. Нині він проходить у справі як свідок".

П.Лапшин - аспірант Національної металургійної академії України в Дніпропетровську - приїхав у квітні поточного року до Великої Британії як стажист в IT-компанії Delcam завдяки виграному конкурсу інженерних проектів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА