11:36 29.10.2013

ДО ПСГ України в цьому році закачано історичний мінімум газу - Міллер

4 хв читати
ДО ПСГ України в цьому році закачано історичний мінімум газу - Міллер

Закачування газу до підземних газових сховищ України в цьому році буде на історичному мінімумі - 18 млрд кубометрів, заявив голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

"Закачування газу до підземних сховищ України, мабуть, на період завершення закачування буде мінімальним за всю історію закачування газу до ПСГ України. Торік закачування газу до ПСГ України було понад 21 млрд кубометрів газу, за підсумками цього сезону цей рівень становитиме близько 18 млрд кубометрів", - сказав О.Міллер на нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

5 млрд кубометрів газу, за його словами, розміщено за низькою ціною.

За його словами, 5 млрд кубометрів газу закачано за низькою ціною.

О.Міллер пояснив, що через фінансові складнощі в Україні "Газпром" пішов на поступки і надав можливість закачати 5 млрд кубометрів газу за зниженою ціною - $269 за тисячу кубометрів для того, щоб у партнерів була можливість пройти осінньо-зимовий максимум і забезпечити споживачів газом. Він додав, що економічна вигода для споживачів України від цього становила $0,5 млрд.

"Можна сказати, що сигнал, який ми фактично отримуємо від наших українських колег, що платити немає чим, - це сигнал про те , що ситуація з платежами за газ з боку України погіршуватиметься. Якщо всі можливості з надання з нашого боку авансів за транзит вичерпані, якщо закачувати газ грошей не було, і ми пішли назустріч і надали тут їм відповідну допомогу, і якщо ми фіксуємо, що повністю оплату за газ за серпень не зроблено і прострочено термін, на який ми їм продовжили можливість оплати, мабуть, це все говорить про те, що проблеми за оплату газу Україною можуть бути системними", - наголосив О.Міллер.

Як повідомлялося, в опалювальний сезон 2012/2013 років (з 15 жовтня 2012 року) Україна увійшла із запасами природного газу в ПСГ в обсязі близько 21,1 млрд куб. м.

В опалювальний сезон 2013/2014 років (з 15 жовтня 2013 року) Україна увійшла із запасами близько 17,5 млрд куб. м. Так, за словами заступника голови НАК "Нафтогаз України" Вадима Чупруна, на 22 жовтня в сховищах України перебувало 17,6 млрд куб. м газу, до листопада в них буде близько 18 млрд куб. м , але на початку наступного місяця закачування триватиме.

У 2013 році Україна почала інтенсивне закачування до сховищ пізніше звичайного, що пов'язано з ненайкращим фінансовим становище українського держхолдингу через традиційно низькі платежі комунальних підприємств на внутрішньому ринку. Також Україна очікувала третього кварталу, в якому ціна на російський природний газ знизилася порівняно з другим.

Так, за даними українського Держстату, у травні-червні 2013 року (старт сезону закачування - ІФ) ціна імпортованого Україною російського газу становила близько $420 за 1 тис. куб. м, тоді як у липні вона знизилася до $401,5 за 1 тис. куб. м.

Україна також очікувала відкриття великого словацького транспортного коридору, розраховуючи придбати газ у Європі за нижчими на той момент цінами, ніж у Росії.

Найбільш інтенсивне закачування в поточному році припало на серпень-вересень. На середину липня 2013 року в українських сховищах перебувало лише 9 млрд куб. м газу, але в жовтні країна увійшла із запасами в ПСГ близько 17 млрд куб. м газу.

Українське і російське керівництво розійшлися в думці, які запаси газу мають зберігатися в українських сховищах для успішного проходження опалювального періоду 2013/2014 роках і стабільного транзиту російського газу до Європи.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначав, що Україні буде досить увійти в опалювальний сезон із запасами близько 14 млрд куб. м, тоді як російська сторона наполягала на 18-20 млрд куб. газу. При цьому "Газпром" відмовлявся скористатися вільними потужностями українських сховищ для закачування і зберігання в них своїх ресурсів газу, наполягаючи на тому, що додаткові обсяги має закупити і закачати Україна.

У вересні бізнесмен Дмитро Фірташ повідомив, що сторони знайшли компромісний варіант, а на початку жовтня президент РФ Володимир Путін заявив, що "Газпром" надав Україні газ для закачування газу до ПСГ за ціною $260 за тис. куб. м. За цією ціною газ в обсязі близько 5 млрд куб. м надасть російська компанія, підконтрольна Д.Фірташу - OstChem .

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій яких належить державі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА