13:53 31.10.2013

Світу загрожує найгірший дефіцит вина як мінімум за 50 років - Morgan Stanley

2 хв читати

Світу в цьому році загрожує дефіцит вина, що, ймовірно, буде гіршим, ніж минулого року, коли різниця між пропозицією і попитом була найзначнішою за 50 років, прогнозують аналітики банку Morgan Stanley.

У доповіді Morgan Stanley наголошується, що, на перший погляд, минулого року попит на вино був практично урівноважений з пропозицією. Однак такі оцінки не враховують непряме споживання вина, наприклад, для виготовлення вермуту. З урахуванням непрямого споживання попит торік перевищував пропозицію на 300 млн стандартних ящиків, або 10% обсягу світового виробництва. Кожен ящик містить 12 пляшок ємністю 750 мл, або 9 літрів вина.

Виробництво вина в 2012 році опустилося на 5%, до найнижчого рівня з 60-х років. За даними Morgan Stanley, загалом у світі налічується понад 1 млн виноробів, які розливають близько 2,8 млрд ящиків на рік. Світовий попит (без урахування непрямого споживання) близький до 3 млрд ящиків.

Однак у 2013 році Міжнародна організація лози і вина (OIV) вбачає і позитивні тенденції: виробництво вина буде найвищим за сім років. Цього року Італія вже збільшила випуск вина на 2%, Франція і Португалія - на 7%, а Китай і Нова Зеландія довели показники до рекордних позначок.

Пік світового виробництва вина припадав на 2004 рік, коли пропозиція перевищувала попит на 600 млн ящиків.

Водночас попит на вино з кінця 90-х зростав практично без відхилень, якщо не вважати короткочасного спаду на межі 2008-2009 років. Найбільш помітно споживання вина підскочило в США та Китаї. Американці випивають приблизно 12% виробленого в світі вина , а його споживання на душу населення подвоїлося з початку століття, і за цим показником США вийшли на друге місце в світі після Франції. Китай посідає п'яте місце у світі з імпорту вин і третє - за споживанням на душу населення, яке підскочило більш ніж учетверо за останні п'ять років.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА