15:10 31.10.2013

Експерти нарікають на відсутність плану медреформи і розуміння її суті серед медиків і населення

2 хв читати

У Міністерства охорони здоров'я України немає системного плану проведення реформи охорони здоров'я, вважають експерти.

"Природно, реформа була необхідна, але протягом двох років впровадження реформи так і не було визначено чіткої модель реформування системи охорони здоров'я", - сказала координатор проекту "Аналіз реформи охорони здоров'я" Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій під час круглого столу, присвяченого реформі охорони здоров'я в четвер.

За її словами, презентація реформи охорони здоров'я відбулася і в МОЗ, і в адміністрації президента. Однак, на думку експертів, чіткої схеми проведення цієї реформи так і не було представлено.

О.Бетлій наголосила, що зараз реформа навіть у пілотних регіонах проводиться "без ретельної підготовки, без роз'яснення і чіткого плану змін". "Населення навіть у пілотних регіонах досі не розуміє, для чого потрібна ця реформа", - зазначила експерт.

За її словами, лікарі також не розуміють сенсу і призначення медичної реформи. "Опір з боку медиків переростає в опір з боку населення, тому що медики діляться своїми побоюваннями зі своїми пацієнтами", - зазначила О.Бетлій.

"Ми хочемо сказати, що реформа системи охорони здоров'я необхідна. Але потребує чітко розробленої моделі, що враховуватиме досвід і помилки, а також успіхи пілотних регіонів", - наголосила вона.

Експерт розповіла, що в рамках проекту було проведено аналіз проведення реформи, в рамках якого були опитані і медики, і громадяни в регіонах, де проводиться експеримент з медичної реформи.

За словами О.Бетлій, серед багатьох недоліків та негативних наслідків проведення реформи вдалося зафіксувати і позитивні моменти. Наприклад , у м. Кривий Ріг вже створено достатньо амбулаторій, обладнаних необхідною технікою, де лікарі мають інтернет-зв'язок з лікарями обласної лікарні і можуть в оперативному порядку направляти своїх пацієнтів на лікування до обласної лікарні, що дає можливість лікарям досить швидко надавати допомогу свої пацієнтам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА