16:17 31.10.2013

Янукович затвердив 3 експертів до комісії зі спорів ЗВТ СНД

3 хв читати

Президент Віктор Янукович затвердив три кандидатури від України, відібрані Мінекономрозвитку на конкурсі, до списку експертів для формування комісії з вирішення спорів у рамках договору про зону вільної торгівлі СНД від 18 жовтня 2011 року.

Згідно з указом президента, підписаним та оприлюдненим у четвер, ними стали Наталія Микольська, Андрій Омельченко та Євген Шкарбан.

Н.Микольська - радник юридичної фірми Sayenko Kharenko, керівник практики міжнародної торгівлі, раніше працювала в юрфірмі "Василь Кісіль і партнери", А.Омельченко - завідувач кафедри цивільного та трудового права КНЕУ ім. Гетьмана, Є.Шкарбан - головний радник ТОВ "Джі. Ей. Ай Груп", раніше був також радником міністра економічного розвитку і торгівлі, екс-директором департаменту МЕРТ зі співпраці з СОТ, а ще до цього працював в "Інтерпайпі".

Згідно з угодою про ЗВТ СНД, кожна її сторона мала подати до комісії з вирішення спорів до трьох представників протягом 90 днів із моменту набуття чинності договором. За даними виконкому СНД на 27 серпня, своїх кандидатів не представили Україна та Казахстан, тоді як від Білорусії, РФ і Таджикистану було подано по три експерти, а від Молдови та Вірменії - по одному.

"Таких осіб призначають виключно за їхньою об'єктивністю, чесністю та здоровим судженням, і вони повинні мати найширші знання і досвід у галузі права, міжнародної торгівлі або в інших питаннях, регульованих договором. Під час виконання будь-яких обов'язків відповідно до нинішніх правил такі призначені особи не повинні мати зв'язків з якоюсь стороною або отримувати від неї вказівки", - зазначено в тексті договору. Згідно з ним, термін повноважень цих осіб - п'ять років.

Як повідомлялося, Україна в серпні звернулася до виконкому СНД щодо сприяння у врегулюванні митних ускладнень, що виникли з РФ, оскільки вбачає в них порушення договору про ЗВТ СНД. У листі у відповідь виконком СНД нагадав, що Україна має право звернутися до Економічного суду СНД або винести питання на розгляд комісії експертів.

Глава Мінекономрозвитку Ігор Прасолов потім пояснив, що, згідно зі статтею 19 договору про ЗВТ СНД ("Спірні питання" - ІФ), є три інструменти вирішення спірної ситуації, якщо її не вдається вирішити шляхом консультацій: економічний суд СНД, передача на розгляд експертів і в порядку вирішення спорів СОТ, якщо обидві країни спору є членами СОТ. "Проводиться робота з використанням усіх наявних інструментів і СОТ, і ЗВТ СНД та спільної (російсько-української - ІФ) комісії з торговельно-економічної співпраці", - наголосив міністр.

Сторона договору про ЗВТ СНД може ухвалити рішення про передачу спору на вирішення комісії експертів, якщо сторони не дійшли згоди протягом 60 днів після отримання прохання однієї з них про консультації. Потім кожна з них призначає по одному члену комісії експертів і пропонує до трьох кандидатур на посаду голови комісії. Якщо сторони не можуть самі визначитися з кандидатурою голови комісії, то її визначає голова економічного суду СНД з урахуванням того, що голова комісії не має бути громадянином сторін спору.

У разі справ особливої терміновості, зокрема спорів, пов'язаних зі швидкопсувними товарами, комісія експертів робить усе можливе, щоб завершити випуск остаточної доповіді протягом 90 днів із дати її утворення. За жодних обставин цей термін не повинен перевищувати 120 днів.

Сторона, що бере участь у спорі та зазнала збитків, може вимагати взаємоприйнятної компенсації, а у разі відсутності взаємної згоди - припинити дію поступок або інших зобов'язань щодо договору, розмір та дія яких еквівалентні анулюваним або скороченим вигодам у результаті застосування заходу в порушення договору.

Якщо сторони не домовилися про інше, слухання комісії експертів проводиться в Санкт-Петербурзі (РФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА