16:34 01.11.2013

Україні загрожують збитки до 2020 р. у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС, а участь у ЄЕП сприятиме зростанню валового продукту - Глазьєв

2 хв читати
Україні загрожують збитки до 2020 р. у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС, а участь у ЄЕП сприятиме зростанню валового продукту - Глазьєв

У разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом на Вільнюському саміті в листопаді Україні загрожують збитки аж до 2020 р., стверджує радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Аж до 2020 року Україна зазнаватиме лише втрат, працюючи в рамках асоціації. Через імпорт європейських товарів, звільнених від мит, через неможливість реалізувати європейські технічні регламенти обсяг виробництва знижуватиметься, і це зниження оцінюється спочатку приблизно в 1,5-2% валового продукту. Водночас участь у Єдиному економічному просторі дасть приріст валового продукту з розрахунку на 2030 рік у розмірі близько 7%. Якщо говорити про сукупний ефект, це 15% збільшення обсягів виробництва товарів і послуг на період до 2030 року для української економіки", - сказав С.Глазьєв, виступаючи на міжнародній конференції "Економічні та правові наслідки підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС для промисловості" у п'ятницю в Харкові.

За словами С.Глазьєва, відмінність за торговельним балансом між двома інтеграційними сценаріями оцінюється в $15 млрд щорічно, починаючи з першого року після ухвалення відповідних рішень.

"Відмінність складається з $10 млрд поліпшення умов торгівлі в разі приєднання України до Митного союзу, завдяки зниженню цін на газ і нафту, які визначатимуться правилами єдиної митної території (це близько $5,5 млрд), вільний доступ українських товарів на російський продовольчий ринок (близько $2 млрд) і розширення кооперації в машинобудуванні. Загалом це дає $10 млрд поліпшення умов торгівлі й дає змогу Україні збалансувати свою торгівлю із зовнішнім світом, забезпечити стабільність національної валюти та створити умови для стійкого розвитку. Інакше, якщо відбудеться угода про асоціацію з Євросоюзом, на Україну чекає погіршення умов на близько $5 млрд", - сказав С.Глазьєв.

Він наголосив також, що в разі підписання угоди з ЄС Україна не зможе брати участь у МС і ЄЕП.

"Найголовніший наслідок цієї угоди має політико-правовий характер. Україна в цьому випадку втрачає можливість участі в російській економічній інтеграції, тому що хоча в угоді є ст. 39, яка формально допускає участь України в інших регіональних об'єднаннях, але за умови, що правила роботи цих об'єднань і зобов'язання України не суперечитимуть угоді про асоціацію з Євросоюзом. Доводиться констатувати, що практично з усіх питань торговельно-економічної політики, технічного регулювання зобов'язання України за угодою про асоціацію з Євросоюзом не сумісні з тими зобов'язаннями, які треба приймати в разі входження і до Митного Союзу, і до Єдиного економічного простору", - зазначив С.Глазьєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА