10:22 03.11.2013

Питання про борг "Нафтогазу України" у $882 млн виникло через нездатність заплатити "Газпрому" перший платіж у $100 млн - Зурабов

2 хв читати

Питання про борг НАК "Нафтогаз України" у $882 млн виникло через нездатність заплатити ВАТ "Газпром" перший платіж у $100 млн, заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

На брифінгу в п'ятницю в Києві М.Зурабов пояснив, що борг у $882 млн - це та сума, яку має бути сплачено не так за поставлений "Газпромом" газ у серпні, як за газ, який буде необхідний у подальшому, який пішов у підземні сховища, в закачування".

Він додав, що велике зростання зобов'язань "Нафтогазу" і бюджету України виявилося обтяжливим для "Нафтогазу" і бюджету країни. "Тому було знайдено деякі проміжні рішення. Зокрема йшлося про те, якщо буде оплачено хоча б авансовий платіж у рамках домовленостей, і йшлося про перші 100 млн доларів, то розрахунки може бути розтягнуто в часі, і свого роду фінансовий кредит міг би бути наданий за 6% річних на той період, доки "Нафтогаз" знайде ресурси аби розплатитися з Газпромом стосовно заборгованості", - повідомив посол.

Водночас, за його словами, українська сторона не зробила першого платежу як обіцяла. "І це на сьогодні є фактором, який, на жаль, починає зменшувати досить високий рівень довіри, досягнутий за останній рік компаніями", - наголосив М.Зурабов.

Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер 29 жовтня заявив, що Україна поки що не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті". Д.Медведєв зазначив, що РФ може перейти на авансові платежі за газ з Україною, якщо не буде рішення найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА