19:42 06.11.2013

"Нафтогаз" і польська PGNIG призупинили до 2020 р. угоду про постачання українського газу

2 хв читати

НАК "Нафтогаз Україна" та польська компанія PGNIG призупинили до 2020 року дію угоди від 26 жовтня 2004 року про постачання українського газу, яка на практиці не працює з 2011 року.

Як зазначається в біржовому повідомленні PGNIG, відповідні документи було підписано у Варшаві в середу.

"Укладення цієї угоди пов'язане зі змінами у внутрішньому законодавстві в Україні, відповідно до яких увесь природний газ власного видобутку має спрямовуватися виключно на задоволення потреб України", - зазначає PGNIG.

"У результаті цих змін, починаючи з 1 січня 2011 року, "Нафтогаз України" припинив виконання постачань природного газу в рамках угоди (від жовтня 2004 року - ІФ)", - пояснює польська компанія.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" та PGNiG у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Грубешів (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі. Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року.

Угоду про постачання газу цим газопроводом між "Нафтогазом України" та PGNiG на виконання міжурядових домовленостей було укладено 24 жовтня 2004 року. Згідно з угодою український держхолдинг має постачати на адресу PGNiG природний газ середньоазійського або українського походження.

Водночас постачання газу за цим контрактом були незначними, а з 2011-го вони припинилися, незважаючи на заяви PGNiG про необхідність відновлення постачань, як це передбачає угода, чинна до кінця 2020 року.

Затверджувані українським Кабінетом Міністрів прогнозні баланси надходження та розподілу природного газу на 2008-2010 рік передбачали експорт природного газу до Польщі з ресурсів "Укргазвидобування" в обсязі 9 млн куб. м, в 2007-му - 6 млн куб. м. У 2012 році у баланс було закладено можливість постачання до Польщі 200 млн куб. м, проте експорт таких обсягів газу не було здійснено.

При цьому з листопада 2012 року Україна розпочала імпорт природного газу через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading (Німеччина). За 10 місяців 2013 року через Польщу до української ГТС надійшло 823 млн куб. м.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА