20:32 07.11.2013

ОСББ і ЖБК просять уряд України врегулювати питання надання пільг на утримання будинків - Нацрада ОСББ

3 хв читати

Учасники об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) просять Кабінет Міністрів України ухвалити раніше відхилений проект постанови про надання членам таких об'єднань та кооперативів пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і прибудинкових територій, відновивши тим самим конституційні права учасників ОСББ та ЖБК на такі пільги.

Таку заяву оприлюднили представники Національної ради при Кабінеті Міністрів України з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Проблема полягає в тому, що на сьогодні місцеві виконкоми вимагають затверджувати фактичні витрати, яких зазнає ОСББ (для подальшого надання пільг та субсидій - ІФ), але це суперечить чинному законодавству", - сказала заступник голови Нацради з питань ОСББ Катерина Чижик.

За її словами, йдеться про вимоги органів місцевої влади щодо затвердження тарифів, тоді як ОСББ використовує в діяльності поняття внесків.

У зазначеному проекті постанови пропонується впровадити на всій території України для понад 17 тис. діючих на листопад 2013 року ОСББ із близько 5 млн учасників єдиний механізм надання пільг і субсидій, виходячи з розміру внесків на обслуговування 1 кв. м будинків та прибудинкових територій, але не більше за максимально діючий тариф на такі послуги на окремій території, додала К.Чижик.

За її даними, погоджений усіма профільними міністерствами зазначений проект урядової постанови, відхилений раніше Кабінетом Міністрів, включено до порядку денного чергового щотижневого засідання уряду 13 листопада.

Як зазначив член Нацради з питань ОСББ у Луцьку Роман Бондарчук, відсутність таких єдиних норм для надання пільг учасникам ОСББ і ЖБК призвела до того, що місцеві органи влади міста своїм рішенням необґрунтовано скоротили розмір таких пільг на 30%.

Крім того, порушуються конституційні права учасників ОСББ та ЖБК на відміну від населення, яке не входить в об'єднання та яке обслуговують жеки, оскільки останні мають право встановлювати тариф на обслуговування будинків та прибудинкових територій, отже, у місцевої влади є підстави надавати пільги такому населенню, зазначив Р.Бондарчук.

Член Нацради з питань ОСББ у Харкові Юлія Самойлова додала, що раніше місцева влада ще якось намагалися виходити з неврегульованої державою ситуації щодо пільг для ОСББ, і субсидії учасники об'єднань отримували, проте після застосованих штрафних санкцій із боку, зокрема, Контрольно-ревізійного управління за нецільове використання бюджетних коштів від такої практики відмовилися.

Щороку учасники ОСББ і ЖБК Харкова недоотримують близько 8 млн грн гарантованих їм Конституцією та законодавством України пільг та субсидій, уточнила Ю.Самойлова.

Як зазначила член Нацради з питань ОСББ та координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко, в Києві питання з казусом в нормативно-правових актах щодо пільг ОСББ та ЖБК на обслуговування будинків і прибудинкових територій врегульовано Комунальним підприємством "Головний інформаційно-обчислювальний центр" шляхом прирівнювання внесків до тарифів.

Водночас у регіонах України така практика загрожує штрафними санкціями і для ОСББ і ЖБК, і для органів місцевої влади.

Таким чином, ОСББ та ЖБК в регіонах України у разі відсутності договорів із керуючими та обслуговуючими їхні будинки та прибудинкові території компаніями позбавлені можливості самостійно виконувати такі роботи та розраховувати на законне надання пільг та субсидій, додала Т.Бойко.

Представники Нацради з питань ОСББ також наголосили, що неврегульоване урядом питання про надання пільг та субсидій для учасників ОСББ та ЖБК не сприяє подальшому їх створенню як інститутів ефективного власника багатоквартирних будинків.

Також відсутність гарантій із боку держави щодо надання пільг учасникам ОСББ і ЖБК загалом негативно позначається на ставленні населення до таких об'єднань: пільгові категорії мешканців багатоквартирних будинків відмовляються вступати в ОСББ і ЖБК, зазначили представники Нацради з питань ОСББ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА