20:40 11.11.2013

"Укрспецекспорт": Інформаційні маніпуляції в ЗМІ навколо ВТС України з Лівією – явна провокація

3 хв читати

У держкомпанії "Укрспецекспорт" відзначають безпідставність інформаційних маніпуляцій навколо нинішньої військово-технічної співпраці України з Лівією й характеризують повідомлення зарубіжних ЗМІ про затримання в Греції судна Nour M під прапором Сьєрра-Леоне з українським військовим вантажем як відверту провокацію.

Як уточнюється в переданій агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок заяві прес-служби держкомпанії, дочірнє підприємство "Укрспецекспорту" - ДП ДЗТІФ "Укрінмаш" на підставі відповідного висновку Держслужби експортного контролю України уклало контракт на постачання для потреб Міноборони Лівії майна військового призначення.

"Міністерство оборони держави Лівія, як кінцевий користувач військового майна, надало українській стороні сертифікат кінцевого користувача. Цей документ легалізовано консульським департаментом МЗС Лівії та консульським відділом посольства України в цій країні", - зазначають у держкомпанії, уточнюючи, що у вересні 2013 року Держекспортконтроль України надав відповідний дозвіл на здійснення експортного постачання до Лівії.

"Судно для транспортування надано компанією-замовником. Після завантаження військового майна на борт право власності на вантаж перейшло компанії-замовнику", - пояснюють у держкомпанії, уточнюючи, що "якихось довантажень військового майна, окрім вищезгаданого, на території України не здійснювалося". "Фактичний вантаж судна повністю відповідає обсягам, зазначеним у відповідних дозвільних документах", - зазначили в "Укрспецекспорті ".

"Усі дії з реалізації контракту здійснено в жорсткій відповідності з національним і міжнародним законодавством. Український спецекспортер повністю виконав правові вимоги, встановлені РБ ООН у частині здійснення ВТС із державою Лівія", - наголошують у держкомпанії.

"Інформаційні маніпуляції навколо ВТС України з Лівією - відверта, безпідставна провокація. ДК "Укрспецекспорт" вважає такі інформаційні маніпуляції спробами дискредитувати Україну як світового спецекспортера й виробника продукції військового та спецпризначення", - наголошується в заяві.

Минулої п'ятниці зарубіжні та українські ЗМІ з посиланням на Афінське інформагентство АNА повідомили про затримання береговою охороною Греції в Егейському морі суховантажу Nour M. За інформацією грецького агентства, судно, що йшло під прапором Сьєрра-Леоне з України, - суховантаж вийшов із Миколаєва 25 жовтня, - перевозило начебто без відповідних документів понад 50 контейнерів із 20 тис. автоматів АК-47 і вибухових речовин. Капітан назвав місцем призначення турецький порт Іскендерун. Водночас є інформація, що частина вантажу могла призначатися для постачання в порти Тартус (Сирія) і Тріполі (Лівія). При цьому в цитованому світовими ЗМІ повідомленні ANA також стверджується, що у минулому Nour M уже використовували для перевезення наркотиків.

У МЗС України повідомили, що серед затриманих капітана та сімох моряків українців немає.

У понеділок турецьке інформагентство Doğan із посиланням на капітана Nour M - громадянина Туреччини повідомило, що транзитний вантаж з України призначався для лівійського Міністерства оборони.

Хоча капітан судна і заявив, що "дізнався, що корабель перевозить 20 тис. автоматів Калашникова і вибухових речовин з преси", він уточнив, що "вміст вантажу було задекларовано турецькій владі, оскільки судно пройшло через турецькі води".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА