20:53 11.11.2013

У Держекспортконтролі підтверджують дозвіл на постачання до Лівії боєприпасів, але не мають даних про склад військового вантажу на борту Nour M

3 хв читати

У Держслужбі експортного контролю України підтверджують видачу дочірній компанії "Укрспецекспорту" - ДП "Укрінмаш" разового дозволу на постачання до Лівії боєприпасів для стрілецької зброї, зазначаючи водночас, що не мають інформації про склад військового вантажу на борту затриманого в Греції судна Nour M під прапором Сьєрра-Леоне.

"У 2013 році Держекспортконтроль України з урахуванням результатів міжвідомчого погодження видав разовий дозвіл ДП "Укрінмаш" на право експорту товарів військового призначення, а саме - боєприпасів для стрілецької зброї (патрони 7,62 мм, 12,7 мм та 14,5 мм), кінцевим споживачем яких є Міністерство оборони Лівії", - зазначили в Держекспортконтролі, коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" повідомлення зарубіжних ЗМІ про затримання в Греції судна Nour M під прапором Сьєрра-Леоне з начебто українським військовим вантажем, що перевозився без дозвільних документів для Міністерства оборони Лівії.

"Укрінмашу" також наказано здійснити фізичний контроль доставки заявленого товару, і за його результатами надати Держекспортконтролю України розгорнутий звіт про доставку товарів кінцевому користувачу та відповідний сертифікат доставки, оформлений уповноваженим державним органом Лівії", - зазначили в Держекспортконтролі.

Як наголосили в держслужбі, Україна здійснює ВТС із Лівією у суворій відповідності з українським і міжнародним законодавством, із дотриманням резолюцій РБ ООН щодо Лівії: "обмеження не поширюються на товари, призначені для органів лівійської влади за умови попереднього повідомлення про постачання Комітету з санкцій, створеного п. 24 Резолюції РБ ООН 1970 від 26.02.2011".

"У 2011 році на виконання згаданих документів Держекспортконтроль України відмовив у видачі дозвільних документів українським суб'єктам на експорт до Лівії товарів, контрольованих у рамках державного експортного контролю, на загальну суму понад $13 млн. Протягом 2012 року українським суб'єктам було видано дозволи на здійснення трьох постачань контрольованих товарів на суму близько $2,5 млн, дві з яких призначалися підрозділам ООН у Лівії, а третя - Центру протимінної діяльності Лівії (LMAC)", - уточнили в держслужбі.

"Держекспортконтроль не має інформації, які саме товари та в якій кількості перебувають на борту затриманого судна", - наголосили також у держслужбі.

Минулої п'ятниці зарубіжні та українські ЗМІ з посиланням на Афінське інформагентство АNА повідомили про затримання береговою охороною Греції в Егейському морі суховантажу Nour M. За інформацією грецького агентства, судно, що йшло під прапором Сьєрра-Леоне з України, - суховантаж вийшов із Миколаєва 25 жовтня, - перевозило начебто без відповідних документів понад 50 контейнерів із 20 тис. автоматів АК-47 і вибухових речовин. Капітан назвав місцем призначення турецький порт Іскендерун. Водночас є інформація, що частина вантажу могла призначатися для постачання в порти Тартус (Сирія) і Тріполі (Лівія). При цьому в цитованому світовими ЗМІ повідомленні ANA також стверджується, що у минулому Nour M уже використовували для перевезення наркотиків.

У МЗС України повідомили, що серед затриманих капітана та сімох моряків українців немає.

У понеділок турецьке інформагентство Doğan із посиланням на капітана Nour M - громадянина Туреччини повідомило, що транзитний вантаж з України призначався для лівійського Міністерства оборони. Хоча капітан судна і заявив, що "дізнався, що корабель перевозить 20 тис. автоматів Калашникова і вибухових речовин з преси", він уточнив, що "вміст вантажу було задекларовано турецькій владі, оскільки судно пройшло через турецькі води".

У переданій агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок заяві прес-служби держкомпанії "Укрспецекспорт" уточнюється, що "Укрінмаш" у вересні 2013 року отримав відповідний дозвіл Держекспортконтролю на здійснення експортного постачання військового майна до Лівії.

"Міністерство оборони держави Лівія, як кінцевий користувач військового майна, надало українській стороні сертифікат кінцевого користувача... Судно для транспортування надано компанією-замовником. Після завантаження військового майна на борт право власності на вантаж перейшло компанії-замовнику", - уточнили в держкомпанії, зазначивши, що "якихось довантажень військового майна, окрім вищезгаданого, на території України не здійснювалося".

В "Укрспецекспорті" також відзначили безпідставність інформаційних маніпуляцій навколо нинішньої ВТС України з Лівією, охарактеризувавши повідомлення зарубіжних ЗМІ як відверту провокацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА