12:47 12.11.2013

Екс-керівників ДП "Інформаційний центр" оголошено в міжнародний розшук

2 хв читати
Екс-керівників ДП "Інформаційний центр" оголошено в міжнародний розшук

Колишніх керівників держпідприємства "Інформаційний центр", причетних до блокування державних реєстрів, оголошено в міжнародний розшук, повідомила в інтерв'ю "Урядовому кур'єру" міністр юстиції України Олена Лукаш.

"Попередні керівники ДП "Інформаційний центр" уже перебувають у міжнародному розшуку, на території держави не з’являються, зі слідством не співпрацюють, але для мене головне, що громадяни й ті особи, які мали доступ до реєстрів, більше не відчувають незручностей, а спокійно реєстрами користуються", - розповіла глава Мінюсту.

Л.Лукаш зазначила, що блокування реєстрів припинено, інформація в реєстрах залишилася "недоторканою, повною, такою, як вона і була".

Міністр наголосила, що винуватців блокування реєстрів не цікавили дані реєстрів як такі: "Коли ти отримуєш мільйони доларів і нічого при цьому не робиш, тебе абсолютно не цікавлять якісь довіреності, виконавчі дії щодо когось, чи є там у когось шлюб, розлучення і таке інше".

"Їх цікавило лише присвоєння державних коштів, які вони отримували як роялті — так званих авторських платежів", - заявила Л.Лукаш, додавши, що на сьогодні команда фахівців Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Служби безпеки України, прокуратури й Міністерства внутрішніх справ працює над цими питаннями.

Як повідомлялося, доступ до 12 єдиних і держреєстрів Мін’юсту, ведення яких здійснює держпідприємство Держінформ’юст, став неможливим 1 жовтня через технічні проблеми.

Мін’юст 3 жовтня повідомив про повне відновлення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного держреєстру виконавчих проваджень, а також Реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів і Єдиного реєстру доручень, а станом на 14:00 7 жовтня було створено всі технічні можливості для функціонування всіх єдиних і державних реєстрів та їх використання.

За словами в. о. гендиректора Держінформ’юсту Леоніда Богданова, фахівці компанії "Арт-майстер" включили в програмний код реєстрів код, не передбачений технічним завданням, який дозволив зупинити роботу системи з 1 жовтня, при цьому компанія "Арт-майстер" висунула вимогу щодо виплати заборгованості розміром 98 млн грн.

Водночас директор асоціації "IT-Україна" Віктор Валєєв відзначив проблему несплати за договорами, які приватні IT-компанії укладають із державними структурами.

Раніше Мін’юст уточнював, що програмне забезпечення для роботи Держінформ’юсту розробили компанії ТОВ "Арт-майстер" і ТОВ "3-Т". Раніше частина трудового колективу Держінформ’юсту заявила про несанкціонований доступ невідомих осіб до держреєстрів Мін’юсту та пов'язала це зі зміною керівництва підприємства.

За даними відділу зв'язків зі ЗМІ Генеральної прокуратури України, у зв'язку з несанкціонованим втручанням у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем і комп'ютерних мереж Міністерства юстиції та припиненням роботи 12 державних та єдиних реєстрів відкрито кримінальне провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА