20:25 21.11.2013

Експерти очкують негативної реакції інвесторів на призупинення Україною підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС

2 хв читати

Рішення України призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС буде негативно сприйнято світовою інвестиційною спільнотою, переконані опитані в четвер агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"Однозначно реакція буде негативною, і це насамперед позначиться підвищенням процентних ставок на зовнішні запозичення та зростанням дохідності українських єврооблігацій", - висловив свою думку керуючий директор Сітібанку (входить до міжнародної групи Citi Group - ІФ) Стівен Фішер.

"Безумовно, Україні потрібен деякий час для імплементації вимог угоди, але й сама угода передбачає, що певні її норми впроваджуватимуться поступово, а не негайно після підписання. При цьому, враховуючи значні потреби України у фінансуванні для відповідного реформування економіки, в короткостроковій перспективі найбільш оптимальним рішенням для країни було б продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом", - вважає С.Фішер.

Схожої думки дотримується й керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.

"Такий крок буде сприйнятий негативно, оскільки красномовно підтверджує, що українська влада не готова, не бажає і, напевно, боїться проводити реформи на макрорівні, не косметичні реформи, а по-справжньому серйозні, у фіскальній і монетарній сферах", - сказав він.

При цьому експерт додав, що через наявність достатньої кількості внутрішніх економічних проблем у РФ Кремль не здатний надати Україні ту фінансову допомогу, яка дозволила б українській владі уникнути великих макрореформ.

"Тому зріс ризик того, що економіка України зі стану рецесії дуже швидко перейде в стан депресії, тобто тривалого та глибокого скорочення доходів і рівня життя", - вважає О.Вальчишен.

За словами керівника аналітичного відділу інвесткомпанії "Арт Капітал" Ігоря Путіліна, інвестиційна привабливість України останнім часом і так перебуває на дуже низькому рівні, особливо після того, як Держстат зафіксував у листопаді падіння ВВП п'ятий квартал поспіль, тому навряд чи рішення уряду сильно посилить становище України.

Водночас, додав він, таке розпорядження уряду однозначно призведе до зниження тих позитивних очікувань і настроїв інвесторів, які могли сформуватися у них у зв'язку з високими темпами підготовки усіх гілок влади до підписання угоди про асоціацію з ЄС із середини 2013 року.

Між тим І.Путілін звернув увагу, що своїм рішенням Кабмін лише засвідчив призупинення євроінтеграції, а не повну відмову від неї. Це також підтвердив і президент України Віктор Янукович, зазначивши, що Україна надалі йтиме шляхом євроінтеграції, додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

На фронті за добу було понад 100 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

Війська РФ за добу завдали по Україні п’ять ракетних і 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА