15:09 26.11.2013

Ціни на картоплю в Україні навесні 2014 р. зростуть більш ніж на третину - експерт

2 хв читати
Ціни на картоплю в Україні навесні 2014 р. зростуть більш ніж на третину - експерт

Гуртові ціни на картоплю в Україні навесні 2014 року можуть збільшитися на 28,6-37,5% порівняно з поточними, до 4,5-5,5 грн/кг, вважає керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман.

"Ціна, за нашими оцінками, зростатиме, і цілком можливо, що сягне на кінець сезону, на квітень рекордних показників - 4,5-5,5 грн/кг", - сказала вона під час X Міжнародної конференції "Овочі та фрукти в Україні-2013" у Києві у вівторок.

Експерт пояснила, що така ситуація пов'язана з дефіцитом якісної картоплі в країні.

За її словами, цього року фермери зазнавали дефіциту коштів для закупівлі якісного насіння та засобів захисту рослин. Крім того, на врожаї картоплі негативно позначилася дощова погода під час його збирання.

Т.Гетьман додала, що за останній тиждень ціни на картоплю зросли на 15% і становлять 3,5-4 грн/кг.

"У попередні роки картопля ніколи не дорожчала в листопаді. Зазвичай у цей час ми спостерігали або зниження ціни, або ціна залишалася стабільною. На сьогодні в Україні з'являються перші ознаки дефіциту якісної картоплі", - наголосила аналітик.

Т.Гетьман додала, що імпорт картоплі з Єгипту суттєво не вплине на цінову ситуацію в Україні.

Аналогічна ситуація, за її оцінками, складається з цибулею. Минулого тижня вона подорожчала приблизно на 20% - до 4,5 грн/кг. При цьому вона зазначила, що ціни на моркву, капусту та буряк залишатимуться відносно стабільними, незважаючи на зниження врожаю культур борщового набору цього року.

Як повідомлялося, за оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна в 2013 році зібрала 9,3 млн тонн овочів та 22 млн тонн картоплі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА