15:46 05.12.2013

Україна піднялася на 5 позицій у ренкінгу кращих країн для бізнесу - Forbes

2 хв читати
Україна піднялася на 5 позицій у ренкінгу кращих країн для бізнесу - Forbes

Україна за рік перемістилася на п'ять позицій вгору в ренкінгу "Кращі країни для бізнесу" американського журналу Forbes і посіла 99 місце між Індією і Кенією з 145 країн (рік тому у списку була 141 країна).

Forbes зазначає, що значні зміни в складових ренкінгу України, що розраховувався з економічних даними 2012 року, були відсутні і лише за рівнем розвитку технологій зафіксовано суттєвий спад (до 91 місця).

Плюсами для бізнесу в країні є свобода торгівлі (47 місце), адміністративні бар'єри (41) і стан ринку акцій (55).

Водночас за рівнем корупції і податкового навантаження (127), монетарної свободи (115), ступеня захищеності прав власності (110) та інвестицій (103) Україна пасе задніх.

Для порівняння Росія за рік подолала одразу 14 рядків і розмістилася на 91 місці з 145 - між Філіппінами і Парагваєм.

Список очолила Ірландія, до топ-3 також увійшли торішній лідер Нова Зеландія і Гонконг.

Позиції США в рейтингу погіршуються четвертий рік поспіль - Штати відкотилися на 14-е місце з 2-го у 2009 році (12-й рядок у 2012 році).

У середині першої десятки щільно йдуть країни Північної Європи: Данія на 4-му місці, Швеція - на 5-му і Фінляндія на 6-му. Норвегія також увійшла до топ-10, але трохи відстала від сусідів - 9-та позиція.

Сінгапур посів 7-й рядок рейтингу, Канада - 8-й, завершують десятку Нідерланди.

Forbes особливо відзначив прогрес нового лідера рейтингу. Загалом три роки тому Євросоюз і МВФ виділяли Ірландії позику на $113 млрд для порятунку національної економіки від бюджетної кризи і запобігання краху банківської системи країни. Державі довелося пройти через кризу на ринку нерухомості (ціни на житло як і раніше на 50% нижчі, ніж у докризовому 2007 року).

Однак, незважаючи на всі складнощі, ірландський уряд не звернув зі шляху максимального сприяння для бізнесу, і тепер Ірландія - єдина з усіх учасників рейтингу Forbes - входить до перших 15% за всіма 11-ма критеріями дослідження. Країна перетворилася на четверту за популярністю інвестиційну юрисдикцію у заокеанських інвесторів, за привабливістю обігнавши навіть "азіатських тигрів".

Загалом Forbes проаналізував 145 держав світу за 11-ма критеріями, важливими для бізнесу. Це рівень особистих свобод громадян, ступінь захищеності прав власності та інвестицій, стабільність цін, наявність бар'єрів для експорту та імпорту товарів і послуг, рівень розвитку технологій, впровадження інновацій, ступінь впливу держави на бізнес, корупція, податковий тягар і стан ринку акцій. Дані збиралися за підсумками досліджень організацій Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Світовий банк і Всесвітній економічний форум (ВЕФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА