16:24 05.12.2013

Штраф торгової мережі "Фокстрот" може досягти мільярда гривень

2 хв читати
Штраф торгової мережі "Фокстрот" може досягти мільярда гривень

Пред'явлений торговій мережі "Фокстрот. Техніка для дому" Держспоживінспекцією" штраф у розмірі 400 млн грн - не межа, вважає голова наглядової ради групи компаній "Фокстрот" Валерій Маковецький.

"Нам повідомили, що отримано розпорядження зверху виписати мережі штрафи на мільярд гривень", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

За словами В.Маковецького, для виплати такої суми штрафу доведеться закрити мережу, відповідно, тисячі її співробітників можуть залишитися без роботи.

Як уточнив начальник юридичного відділу торговельної мережі "Фокстрот" Олексій Конашевич, штраф виписано 13 магазинам на суму по 30,8 млн грн. "Коли буде вирішено про його стягнення - через два дні або через два місяці, невідомо", - сказав він.

О.Конашевич також зазначив, що відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів", внесення скарги не зупиняє виконання рішення органів виконавчої влади. "Це значить, що незалежно від рішення суду, нам потрібно буде заплатити, а потім через кілька років після проходження всіх інстанцій ми, можливо, зможемо отримати назад гроші", - сказав він.

За його словами, це суперечить принципу презумпції невинуватості, не відповідає практиці інших галузей права, наприклад, у митній практиці штраф не стягується доти, доки суд не ухвалить рішення.

"Ми можемо попросити суд зупинити рішення про стягнення штрафу на час розгляду справи, але суд чинить на свій розсуд, він не зобов'язаний цього робити", - додав він.

Водночас О.Конашевич наголосив, що неоднозначність інтерпретації законодавства про захист прав споживачів використовується для накладення санкцій, а не захисту споживачів. Зокрема, за його словами, в пункті 5 постанови Кабінету Міністрів № 1599 "Про затвердження опису та правил застосування національного знака відповідності" зазначено, що знак відповідності наноситься на виріб та/або на етикетку. "Ми читаємо "або", вони читають "і", - сказав В.Маковецький.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА