11:04 06.12.2013

Уряд має намір розпочати переговори зі студентами - Арбузов

3 хв читати
Уряд має намір розпочати переговори зі студентами - Арбузов

Конфліктну ситуацію в Україні необхідно вирішувати за столом переговорів, і уряд готовий розпочати їх зі студентами, заявив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

"Я бачу вихід із ситуації за столом переговорів. Студенти вийшли на Майдан, студенти першими заявили про свою позицію, ось із ними і треба говорити", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "1+1" у четвер.

На його думку, в опозиції та студентів питання до влади різні. "Майдан один - питання різні", - вважає С.Арбузов.

Він додав, що такі переговори зі студентами вже розпочалися, й усі студенти, які хочуть переговорити з урядом, таку можливість мають, і вони вже почали записуватися.

С.Арбузов додав, що уряд готовий сідати за стіл переговорів і з опозицією. "Ми готові, але переговорів немає, вони не планують проводити ці переговори. Тільки-но вони будуть готові, ми зі свого боку будемо готові", - зазначив перший віце-прем'єр.

Як повідомлялося, студентські протести в Україні розпочалися після оголошеної владою 21 листопада відмови підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада, зокрема через тиск Росії. Влада України заявила, що угода має бути переглянута, й водночас відновила переговори про активізацію відносин із Росією.

Тоді міністри зробили першу спробу переконати студентів у правильності свого рішення. Про такі зустрічі після засідання Кабміну 27 листопада, зокрема, повідомили С.Арбузов (зустрічався в Київському національному економічному університеті), глава Міносвіти (юрфак КНУ ім. Шевченка), Мін’юсту (Нацуніверситет харчових технологій), Міненерговугілля (КПІ), МЗС (Київський національний лінгвістичний університет), Мінприроди (Нацуніверситет фізкультури та спорту).

Проте в ніч на 30 листопада співробітники спецпідрозділу "Беркут" жорстоко розігнали мітингувальників на майдані Незалежності. В результаті до вимог протестувальників про підписання угоди про асоціацію і відставку уряду додалися також вимоги про перевибори парламенту та президента.

5 грудня прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів повідомила про зустріч глави відомства Олега Проскурякова зі студентською радою Нацуніверситету фізичного виховання та спорту. Міністр зазначив, що рішення відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі було ухвалено в інтересах самих студентів. "Уряд зробив паузу в євроінтеграційному процесі лише з однією метою, щоб після підписання угоди про асоціацію ви мали можливість продовжувати навчання й отримати роботу за фахом після закінчення вишів", - сказав міністр.

Раніше в четвер про зустрічі зі студентами Київського національного університету будівництва та архітектури повідомив глава Мінрегіону Геннадій Темник. Він також подякував їм за громадянську позицію на підтримку євроінтеграційного курсу. "Саме завдяки вашій громадянській позиції ЄС нарешті почув президента України та уряд і готовий до продовження переговорів, ключовими на яких мають стати інтереси України, її економіки та її громадян", - інтерпретував міністр результат студентських протестів.

"Певен, що з інтересами України почнуть рахуватися. І тоді, коли це станеться, Україна нарешті підпише угоду про асоціацію на вигідних для економіки країни умовах", - зазначив Г.Темник.

Окрім того, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов на зустрічі зі студентами Київського національного торговельно-економічного університету та Київського національного університету технологій і дизайну закликав їх повернутися в аудиторії, пообіцявши, що покарання з боку адміністрацій вишів або Міносвіти за участь в Євромайдані не буде. Він також сказав, що влада частіше зустрічатиметься зі студентами, пояснюючи їм свою політику.

"Не думав я, що доведеться закладати у свій графік поїздки в університети для того, щоб пояснювати ситуацію, але життя, ймовірно, вимагає цього. Ми перейшли в нову історію", - сказав С.Арбузов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА