13:47 06.12.2013

Сутички в Києві буде розслідувано за участю експерта, призначеного Радою Європи

2 хв читати

Українська влада й опозиція схвалили план генсека Ради Європи Торбйорна Ягланда про створення експертної консультативної групи для спостереження за розслідуванням інцидентів із застосуванням насильства в Києві 30 листопада та 1 грудня.

Про це йдеться в повідомленні Ради Європи, переданому в п'ятницю у Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Розслідування та його результати мають прийняти всі зацікавлені сторони. Отже, група експертів-консультантів для спостереження за розслідуванням складатиметься з одного члена, призначеного опозицією, одного члена, призначеного урядом, і одного члена міжнародного співтовариства. Прозорість і прийняття цього розслідування буде першим кроком до відновлення довіри в Україні", - йдеться в повідомленні.

5 грудня генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд запропонував міністрові юстиції України Олені Лукаш створити групу з представника більшості, представника опозиції та представника Ради Європи для об'єктивного з'ясування подій, пов'язаних із фактом побиття активістів Майдану.

О.Лукаш зазначила, що ця пропозиція має бути підтримана.

21 листопада уряд України вирішив призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Цього самого дня, організувавшись через соцмережі, люди вийшли на майдан Незалежності на знак протесту.

29 листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі угоду не було підписано. Близько 4-ї години ранку 30 листопада бійці спецпідрозділу "Беркут" жорстоко розігнали людей із Майдану. Тоді повідомлялося про 35 постраждалих і 35 затриманих. Кадри з розгоном Євромайдану шокували українців і світову громадськість. 30 листопада обурені українці почали збиратися на Михайлівській площі.

1 грудня на народне віче, організоване опозицією, вийшли сотні тисяч українців. Незважаючи на заборону суду проводити акції на майдані Незалежності, Європейській площі та біля будівель центральних органів влади люди заполонили Майдан. Тоді ж мітингувальники зайняли будівлі київської мерії, Будинку профспілок, встановили намети на майдані Незалежності.

1 грудня в Києві сталися численні сутички учасників масових акцій із правоохоронцями на вул. Банковій неподалік Адміністрації президента. Внаслідок цього з обох боків постраждали десятки правоохоронців, журналістів, мітингувальників.

Представники опозиції стверджували, що кордон міліції атакували підкуплені владою провокатори, щоб спричинити силовий варіант розгону акції. При цьому на вулиці перебувало багато мирних учасників акції, які не брали активної участі в протистояннях, але опинилися серед потерпілих під час зачистки.

Через кілька годин після подій МВС повідомило про затримання кількох найактивніших учасників заворушень і, посилаючись на їхні свідчення, заявило про причетність до сутичок активістів партії "Братство". Згодом МВС повідомило про затримання дев’ятьох молодих людей за підозрою в причетності до інцидентів на вул. Банковій у Києві 1 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА