18:57 09.12.2013

Пасивна позиція ЄС і США може коштувати Україні демократії - європейський експерт

3 хв читати

Пасивна до нинішнього моменту позиція Брюсселя та Вашингтона може коштувати Києву демократії, вважає експерт Європейського політичного центру Аманда Пол.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" А.Пол піддала жорсткій критиці "пасивну роль" ЄС та США.

"Існує занепокоєння щодо того, що якщо люди розійдуться по домівках (з акцій протесту - ІФ), Україна стане аналогічною Білорусі. Це причина, через яку вони не повинні здаватися і повинні продовжувати стояти, і це причина, через яку їм потрібна підтримка Заходу. Я не говорю лише про ЄС. Потрібен інший сильний партнер, під яким мають на увазі США. Вони зайняли пасивну позицію. І це - стратегічно неправильно в середньостроковій перспективі. Якщо це станеться, і люди повернуться по домівках, демократія в Україні повернеться назад щонайменше на декілька років, до президентських виборів. Це досить страхітлива перспектива", - змалювала експерт своє бачення ситуації.

Водночас А.Пол позитивно оцінила майбутній візит в Україну верховного представника ЄС Кетрін Ештон. "ЄС був пасивний в останні декілька тижнів, і лише зараз Ештон заявила, що їде в Україну. Це дуже хороша новина і дуже символічна. Її добре приймуть люди на вулиці. Але треба показати, що ЄС підтримує прагнення українців, а не сидіти на задньому сидінні й чекати, що щось станеться", - переконана експерт.

А.Пол також вважає, що "майбутнє України висить на балансі", а європейська інтеграція "перебуває під серйозним ризиком у короткостроковій і середньостроковій перспективі". "Нам треба продовжувати підтримувати Україну на євроінтеграційному шляху. І найкращий шлях це зробити - направити представника вищого рівня до країни підтримати людей і натиснути на президента зробити правильні речі", - вважає вона.

У зв'язку з цим експерт вважає, що президент України Віктор Янукович "має почати спілкуватися з усіма сторонами, опозицією, громадянським суспільством". При цьому вона особливо наголосила, що прийняте ним рішення (про паузу в євроінтеграційному процесі - ІФ) "було недемократичним" і не "включало в розрахунок нікого".

"Він вирішив сам, ґрунтуючись на своєму власному інтересі або інтересі його партії, що європейську інтеграцію має бути залишено. Це неприйнятно, і це нелегітимне рішення. Я думаю, що для ЄС це достатня причина, щоб відправитися в Україну, а для Януковича - провадити глибший діалог з іншими зацікавленими сторонами, що дасть йому можливість вийти з цієї конфронтаційної ситуації. Інакше, є ризик вибуху країни", - вважає А.Пол.

При цьому вона звернула увагу на те, що В.Янукович вчинив аналогічно тому, як це раніше вчинила екс-прем'єр Юлія Тимошенко, яку було згодом обвинувачено в зловживанні службовим становищем. Таким зловживанням владою А.Пол назвала переговори В.Януковича з президентом Росії Володимиром Путіним.

"У нормальній країні з демократичним керівництвом це було б неможливо. Тимошенко обвинуватили в зловживанні службовим становищем за проведення переговорів недемократичним, непрозорим чином. Він робить абсолютно ідентичні речі. Це неправильно. Люди мають знати, коли він зустрічається з Путіним, про що вони говорять, що на порядку денному і, що більше важливо, які наслідки", - пояснила вона проведену аналогію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА