20:11 12.12.2013

Україна пропонує переглянути на свою користь перехідні положення ЗВТ з ЄС - Азаров

3 хв читати

Україна пропонує відсунути терміни набуття чинності окремими нормами угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, зокрема, в агросекторі, переглянувши перехідні положення, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Давайте домовлятися. Ми не змінюватимемо угоду, а умови її імплементації, тобто перехідні положення, давайте запишемо так, щоб вони для нас були вигідними", - наводить слова прем'єра на зустрічі з представниками агробізнесу в четвер прес-служба уряду.

М.Азаров уточнив, що Київ вважає дискримінаційним введення квоти на експорт цукру та скасування мит на насіння соняшнику. "Доти, доки ми не модернізуємо усі свої екстрактно-олійні підприємства, ми мито на насіння соняшнику не скасовуватимемо", - сказав, зокрема, глава уряду.

Прем'єр пояснив парафування півтора року тому тексту угоди про асоціацію з ЄС, що включає ЗВТ, тим, що економіка України тоді була на підйомі і не було штучно створених торговельних проблем із Росією.

"Давайте домовлятися. По-перше, нам необхідний кредит приблизно EUR20 млрд, і на нормальних умовах. Я навіть не хочу чути про те, щоб позбавляти аграрний сектор тієї невеликої державної підтримки, яку ми надаємо, тому що дотації у країнах Європи, зокрема у наших найближчих сусідів поляків, набагато вищі, ніж в Україні", - наголосив М.Азаров.

Як передає прес-служба уряду, не називаючи конкретних учасників зустрічі, представники агробізнесу заявили про підтримку рішення президента та уряду про призупинення підготовки до підписання асоціації. За їхніми словами, слід збільшити перехідні періоди для адаптації до європейських умов. Зокрема, аграрії висловили стурбованість забороною на продаж молока, виробленого в приватних домогосподарствах (закон про таку заборону з 2015 року ВР ухвалила ще в 2009 році - ІФ), і вимогою, що набуде чинності через чотири роки, про більшу площу на одного птаха на птахофабриках. На їхню думку, приватним домогосподарствам, яких в Україні 4,5 млн, потрібна державна підтримка для швидшої адаптації до вимог ЄС.

Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович 10 грудня заявив, що угода про асоціацію з ЄС у нинішньому вигляді загрожує агросектору країни.

Наступного дня Європейська Бізнес Асоціація, Аграрний союз України, Союз птахівників України, асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", "Укроліяпром", "Укрцукор", "Укрсоя", "Укркондпром", Українська аграрна конфедерація, Українська зернова асоціація та інші громадські організації заявили, що підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС є вигідними для українського аграрного сектора.

За їхніми розрахунками, потенціал збільшення експорту аграрної продукції в ЄС у разі підписання угоди про вільну торгівлю становитиме не менше ніж $1-1,2 млрд. Окрім цього, вихід на європейські ринки сприятиме просуванню української сільськогосподарської і харчової продукції на ринках третіх країн.

Аграрні об'єднання зазначають, що угода передбачає можливість безмитного постачання до ЄС сирів, плодоовочевої продукції, олій і шротів, інших видів сільськогосподарської продукції. Водночас Україна у разі підписання угоди залишає за собою можливість захисту внутрішнього ринку за найуразливішими товарними позиціями, таким як свинина, цукор, певні молочні продукти, шляхом застосування імпортних квот і лише часткового зниження чинних імпортних мит.

"Передбачене угодою вдосконалення регуляторного середовища шляхом приведення його у відповідність до законодавства ЄС дасть змогу створити в Україні сприятливіший бізнес-клімат, що забезпечить приплив інвестицій для подальшого розвитку галузей АПК. Приведення ж системи якості та безпечності харчової продукції в Україні у відповідність до передової практики країн ЄС зробить більш захищеними інтереси споживачів продовольства в Україні", - наголошують аграрні експерти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

САП передала до суду справу депутата Одарченка, підозрюваного в підкупі голови Держагентства відновлення

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА