19:08 13.12.2013

МВС визнало порушення закону правоохоронцями під час розгону київського Євромайдану 30 листопада. Попередні результати направлено до Генпрокуратури

3 хв читати
МВС визнало порушення закону правоохоронцями під час розгону київського Євромайдану 30 листопада. Попередні результати направлено до Генпрокуратури

Попередні результати перевірки дій правоохоронців під час розгону Євромайдану в Києві в ніч на 30 листопада свідчать про те, що порушення закону з боку окремих співробітників міліції були.

"Попередньо встановлено, що застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів стосовно громадян окремими працівниками міліції здійснювалося, виходячи з оцінки ситуації, що склалася. Є підстави стверджувати, що порушення закону та відомчих нормативно-правових актів мало місце", - йдеться в повідомленні управління зв'язків із громадськістю МВС України у п'ятницю.

У відомстві нагадали, що за наказом глави МВС Віталія Захарченка було створено спеціальну комісію для проведення службового розслідування дій працівників міліції під час подій на майдані Незалежності 30 листопада. За час роботи комісії було вивчено великий масив інформації, зокрема тієї, яку було оприлюднено в ЗМІ. Було опитано як керівництво київської міліції, так і правоохоронців, котрі безпосередньо несли службу з охорони громадського порядку на Майдані тієї ночі.

"Попередньо встановлено, що застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів стосовно громадян окремими працівниками міліції здійснювалося, виходячи з оцінки ситуації, що склалася. Це відбувалося в умовах вчинення деякими учасниками акції протиправних дій у вигляді активного опору, кидання в працівників спецпідрозділу небезпечних для життя та здоров’я предметів та розпилювання речовини невстановленої дії", - пояснюють у МВС.

В окремих випадках застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів перевищувало міру, необхідну для виконання покладених на працівників міліції обов'язків, і не зводилася до мінімуму можливості завдання шкоди здоров’ю правопорушників, додали в міліції.

"За попередніми висновками, є підстави стверджувати, що з боку посадових осіб ГУМВС України в місті Києві, відповідальних за організацію охорони громадського порядку під час проведення масових заходів, та окремих працівників міліції мали місце порушення чинного законодавства України та низки відомчих нормативних актів", - ідеться в повідомленні.

Водночас, наголошують у прес-службі, з урахуванням того, що на сьогодні обставини застосування спеціальних засобів та заходів фізичного впливу окремими працівниками міліції є предметом досудового розслідування, яке здійснює Генеральна прокуратура України, остаточна правова оцінка може бути надана лише за його результатами.

Залишається ще низка питань, які потрібують ретельнішого вивчення, тому проведення службового розслідування триває. Попередній висновок за результатами службового розслідування направлено до Генеральної прокуратури України, зробили висновок у МВС.

21 листопада уряд України вирішив призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Цього самого дня, організувавшись через соцмережі, люди вийшли на майдан Незалежності на знак протесту.

29 листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі угоду не було підписано. Близько 4-ї години ранку 30 листопада бійці спецпідрозділу "Беркут" жорстоко розігнали людей із Майдану. Тоді повідомлялося про 35 постраждалих і 35 затриманих. Кадри з розгоном Євромайдану шокували українців і світову громадськість. 30 листопада обурені українці почали збиратися на Михайлівській площі.

1 грудня на народне віче, організоване опозицією, вийшли сотні тисяч українців. Незважаючи на заборону суду проводити акції на майдані Незалежності, Європейській площі та біля будівель центральних органів влади, люди заполонили Майдан. Тоді ж мітингувальники зайняли будівлі київської мерії, Будинку профспілок, встановили намети на майдані Незалежності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА