14:04 14.12.2013

Заступника голови РНБО Сівковича, голову КМДА Попова і двох керівників київської міліції підозрюють у перевищенні влади у зв'язку з подіями на Майдані 30 листопада - генпрокурор

3 хв читати
Заступника голови РНБО Сівковича, голову КМДА Попова і двох керівників київської міліції підозрюють у перевищенні влади у зв'язку з подіями на Майдані 30 листопада - генпрокурор

Співробітники Генпрокуратури України вручили повідомлення про підозру у перевищенні влади у зв'язку з подіями, які сталися в ніч на 30 листопада на майдані Незалежності, заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, на той час начальнику київської міліції Валерію Коряку та заступнику начальника київської міліції Петру Федчуку.

Володимиру Сівковичу, Олександру Попову вже вручено підозру в перевищенні влади і службових повноважень", - заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на брифінгу в суботу.

"Учора я особисто поінформував про це главу держави..... президент дав згоду і на внесення подання про усунення цих осіб із посад", - сказав генпрокурор.

В.Пшонка наголосив: "Сьогодні і Валерію Коряку, і його заступнику Петру Федчуку також повідомлено про підозру у перевищенні влади і службових повноважень".

"Усім цим чотирьом особам буде обрано запобіжний захід. Порушено питання про застосування щодо них домашнього арешту", - повідомив генпрокурор.

Генпрокурор зазначив, що слідство встановило, що в ніч з 29 на 30 листопада в кабінеті начальника ГУ МВС України в Києві В.Коряка перебував заступник секретаря РНБО В.Сівкович і голова КМДА Олександр Попов.

"Саме вони, за даними слідства схиляли його (Коряка - ІФ) до застосування сили (фактичного розгону Євромайдану - ІФ)", - розповів він.

В.Пшонка додав, що спочатку В.Сівкович був з такою метою у О.Попова, потім вони зателефонували В.Коряку, а згодом приїхали до нього в кабінет у столичний главк міліції.

Він нагадав, що В.Коряка відсторонив від виконання обов'язків міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

При цьому генпрокурор додав: "Слідство вийшло в процесуальному порядку на повідомлення про підозру всім особам, винним у подіях у ніч з 29 на 30 листопада. Їх буде встановлено, і, відповідно до закону, вони відповідатимуть за те, що зробили", - наголосив В.Пшонка.

На брифінгу журналістам продемонстрували на моніторі мультимедійне відновлення подій у ніч з 29 на 30 листопада на майдані Незалежності. На макеті відтворення, зокрема, відзначено дислокацію "Беркута", кількість протестувальників. Слідство також встановило, що міліція неодноразово попереджала про необхідність звільнення Майдану, і що саме комунальні служби зверталися до міліції у зв'язку з неможливістю проведення робіт з підготовки до новорічних свят.

Коментуючи цей мультимедійний макет, генпрокурор зазначив, що о 4.15 ночі шеренга з 40-50 осіб у масках почала відтісняти "Беркут", після чого міліція застосувала силу "більше, ніж було необхідно в тій ситуації".

В.Пшонка наголосив, що слідчі Генпрокуратури відтворили точну хронологію тих подій, розслідуючи кримінальну справу про перевищення службових повноважень співробітниками правоохоронних органів.

Загалом, за словами генпрокурора, з 24 листопада, з початку масових акцій у Києві було відкрито понад 30 кримінальних проваджень. Їх розслідує центральний апарат Генпрокуратури, прокуратура Києва, МВС, СБУ. Основні стосуються перевищення влади правоохоронцями, також захоплення адміністративних будівель та транспортних комунікацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА