17:15 19.12.2013

Інвестори втрачають впевненість в Україні - ЄБА

2 хв читати

Індекс інвестиційної привабливості України, що розраховується Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), після зростання в третьому кварталі до 2,39 бали завдяки впевненій євроінтеграційній риториці уряду, в четвертому кварталі впав до найнижчого рівня за всю історію його вимірювання - до 1,81.

"Ми вперше зафіксували такий антирекорд. Для нас це унікальна ситуація, тому що навіть два роки поспіль індекс перебував на негативній позначці, але все-таки вище двійки - 2,39-2,26, але менше двох - 1,81. Це серйозне погіршення настроїв бізнесу", - заявила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко на прес-конференції в Києві в четвер.

Вона наголосила, що така зневіра у настрої інвесторів пов'язана, по суті, з непідписанням у листопаді 2013 року в Вільнюсі Угоди про Асоціацію з ЄС, оскільки саме очікування підписання цього документа в третьому кварталі 2013 року сприяли підвищенню інвестиційної привабливості.

"Інвестори розчарувалися, оскільки вони очікували, що Угода зможе бути таким інструментом, що встановить в Україні рівні та прозорі правила гри. Тобто вони розуміли, що за допомогою цього можна досягти покращень, нехай не в короткостроковій перспективі, але у середній і довгостроковій перспективі. Вперше з 2008 року інвестори не побачили якихось позитивних змін, а негативні зміни, за великим рахунком, пов'язані з проявами корупції", - сказала вона.

А.Дерев’янко також наголосила, що якщо говорити про оцінку інвесторами наступних трьох місяців, "то поки що настрої на рівні двійки, тобто люди не вірять у те, що в найближчі три місяці відбудуться якісь серйозні позитивні зміни в інвестиційному кліматі".

Президент ЄБА, гендиректор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала у свою чергу зазначив, що в поточному році приплив зовнішніх інвестицій впав більш ніж удвічі, а "в останні місяці, вересень-жовтень, ми навіть бачили відтік іноземних інвестицій в сумі $ 140 млн".

"Це взагалі перший відтік іноземних інвестицій за дуже довгий час, навіть під час кризи 2008-2009 років у нас не було відтоку прямих іноземних інвестицій в жодному місяці, - зазначив він.

Він не виключив, що вже в найближчому майбутньому до 5-10% міжнародних компаній можуть піти з українського ринку. Т. Фіала наголосив, що скоріше може йтися про обмеження і ненарощування рівня присутності іноземних компаній в Україні, ніж про відхід з ринку.

Оцінка інвестиційної привабливості України проводилася ЄБА спільно з дослідницькою компанією InMind. Індекс інвестиційної привабливості мають розраховуватися як середнє арифметичне оцінок п'яти аспектів інвестиційного клімату. Респонденти відповідають на запитання, обираючи одну із запропонованих відповідей. Після чого відповіді аналізуються, використовуючи п'ятибальну систему. Респондентами виступили 105 керівники компаній-членів Асоціації, які представляють найбільших іноземних та вітчизняних інвесторів. Опитування компаній-членів ЄБА відбувається щокварталу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА