15:00 23.12.2013

Винороби виступають проти збільшення акцизів і перегляду норм у виробництві коньяків

3 хв читати
Винороби виступають проти збільшення акцизів і перегляду норм у виробництві коньяків

"Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова "Корпорація "Укрвинпром", Національний інститут винограду і вина (НІВіВ) "Магарач", а також Національний науковий центр (ННЦ) звернулися до голови Верховної Ради Володимира Рибака і президента Віктора Януковича з проханням не підписувати законопроект № 3757, згідно з яким передбачено підвищення ставки акцизу на коньяк і зміна норм із використання коньячних спиртів власного/вітчизняного виробництва.

"Дострокове збільшення ставки акцизного податку ототожнить виробників коньяків із виробниками лікеро-горілчаних напоїв, на які також застосовується аналогічна ставка акцизного податку... Однак ототожнювати такі різні за тривалістю їх виготовлення алкогольні напої не доречно, а радше абсурдно, оскільки тривалість виготовлення лікеро-горілчаних напоїв кілька днів, а тривалість виготовлення коньяків найменшої витримки "три зірочки" триває понад чотири років", - йдеться у зверненні. Організації наголошують, що згідно з Податковим кодексом податки і збори не повинні змінюватися протягом бюджетного року: вносити зміни до них можна не пізніше, ніж за 6 місяців до початку бюджетного періоду.

Законопроект, як повідомлялося, передбачає збільшення з 1 квітня 2014 року ставки акцизу на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, до яких належать коньяк, з 32 грн/літр до 56,42 грн/літр 100-відсоткового спирту.

Корпорація "Укрвинпром" зазначає, що таке підвищення ставки акцизного збору призведе до зростання вартості готової продукції, зниження її конкурентоспроможності і, в кінцевому підсумку, загрожує зникненням з українського ринку ординарних коньяків, що виготовляються з вітчизняної сировини.

Виробник коньяків "Одеський коньячний завод" (ТМ "Шустов" ) уточнює, що вартість пляшки коньяку 0,5 л зросте на 30%, або 12 грн ( з урахуванням ПДВ та надбавок мереж).

"З такими акцизами виробники втратять і в обсягах продажу, і на 20% може скоротитися виробництво. У галузі була позитивна динаміка зростання. Вона може нормально розвиватися, коли є прогнозована політика і до цього вона була", - вважає голова правління "Одеського коньячного заводу " Ілона Надводська.

Фахівці галузі також звертають увагу на те, що законодавче скасування зобов'язань щодо використання у виробництві коньяків коньячних спиртів власного виробництва або спиртів, викурених в Україні з вітчизняних виноматеріалів, сприятиме виготовленню коньяків з імпортної сировини, якість якої значно нижча за українську.

На думку І.Надворської, фактично, закон сприятиме розвитку ботлерства в Україні і збільшить обсяги продажу іноземних виробників коньячних спиртів.

"За законодавством при виробництві марочних коньяків заборонено використовувати імпортний коньячний спирт, тому затверджена норма впливає на виготовлення ординарних коньяків. У підсумку, ординарні коньяки будуть продуктом не виробленим, а лише розлитим у нашій країні", - пояснила вона.

Верховна Рада 19 грудня ухвалила законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу про ставки окремих податків і податкових пільг" (№ 3757).

Окрім збільшення акцизів на спирт, міцний алкоголь, кріплені вина і коньяки, документ також скасовує на 2014 рік дію норми, що зобов'язує використовувати у виробництві коньяків певну частку коньячного спирту власного виробництва або спирту, викуреного в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини (на 2014 рік передбачалося не менше 15%). На 2015 рік її встановлено на рівні 5% замість 20%, визначених законом "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів".

На 2016 і 2017 рр. . вимоги зберігаються на рівні: не менше 25% і 30% коньячного спирту власного/вітчизняного виробництва в перерахунку на абсолютний алкоголь.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський вручив державні нагороди з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У важкому стані двоє дітей, які постраждали в Харкові, - Терехов

Серед постраждалих у Харкові дітей один хлопчик важкому стані, повідомив мер

"Укренерго" закликає до економного споживання е/е ввечері, щоб уникнути графіків відключень

СБУ затримала жительку Київщини, яка передавала ворогу інформацію про оборону Києва у 2022 році

Окупанти вдарили по Харкову, постраждало троє дітей - Синєгубов

Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації

В Івано-Франківській області ліквідовано пожежу на об'єкті критичної інфраструктури після атаки ворога - ДСНС

Уночі 9 та 10 травня в Україні заморозки на поверхні ґрунту

У четвер в Україні без опадів, лише в Карпатах і Криму короткочасні дощі, на поверхні ґрунту заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА