19:58 14.01.2014

Обмежений доступ до фінансів, неефективна регуляторна політика обмежують розвиток бізнесу в Україні - звіт СБ

2 хв читати

Неефективна регуляторна політика, обмежений доступ до фінансів, недостатній рівень конкуренції, корупція і неефективне управління державним сектором не дають можливості для розвитку приватного сектора в Україні.

Такі висновки містяться у звіті Світового банку (СБ) "Проблеми та перспективи розвитку приватного сектора в Україні", оприлюдненому у вівторок у Києві.

Під час презентації звіту директор СБ у справах Білорусі, України та Молдови Чімяо Фан наголосив на важливості реалізації комплексних структурних реформ в Україні.

"Уповільнене економічне зростання (України - ІФ) можна пояснити уповільненим зростанням приватного сектора, зокрема, відсутністю малого та середнього бізнесу, що динамічно розвивається. Таке незначне зростання приватного сектора є результатом слабкого регуляторного середовища, а також обмеженого доступу малого та середнього бізнесу до фінансів. У сукупності ці чинники є результатом олігархічної структури в економіці", - сказав він.

Згідно зі звітом СБ, Україна потребує масштабного скорочення неефективних дозволів, ліцензій і перевірок підприємницької діяльності. Країна має поступово перейти до гнучкого обмінного курсу, модернізувати систему інформації про кредити, підвищити корпоративну прозорість. Крім того, треба привести антимонопольне законодавство, зокрема положення про надання державної допомоги, у відповідність до світових стандартів.

"Україна має вжити серйозних заходів для обмеження впливу зацікавлених осіб на державну політику та з подолання корупції, що є головною причиною непривабливого інвестиційного клімату та застою в економіці", - йдеться у звіті.

Крім того, СБ рекомендує Україні зробити відкритим і публічним законодавчий процес, ввівши процедуру регуляторних наслідків для нового законодавства, забезпечивши повну прозорість державних закупівель і моніторингу державної допомоги.

Серед основних рекомендацій - необхідність виконання законодавства про розкриття інформації щодо кінцевих власників банків, ідентифікації та обмеження пов'язаного кредитування.

Україні, на думку СБ, також слід ухвалити законодавство про подвійний лістинг акцій вітчизняних компаній, що торгуються на біржах інших країн. Крім того, необхідно прийняти та впровадити законодавчі й регуляторні реформи для більшої прозорості ринків капіталу й захисту прав інвесторів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА