21:14 19.01.2014

Опозиція намагається через суд скасувати закони, ухвалені ВР 16 січня

2 хв читати

Лідери трьох опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко подали судові позови стосовно незаконності голосування у Верховній Раді 16 січня, повідомив народний депутат фракції "Батьківщина" Павло Петренко.

"Подано десять позовних заяв до Вищого адміністративного суду України з вимогами скасувати результати незаконного голосування та заборонити на час розгляду справи офіційним друкованим виданням "Голос України" та "Урядовому кур’єру" публікувати ці дефектні акти Верховної Ради", - сказав він на брифінгу в прес-центрі штабу національного спротиву, повідомляється на сайті "Батьківщини".

За його словами, позови мотивовані чіткою доказовою базою, в них чітко зазначено підстави незаконності дій окремих народних депутатів, зокрема голови Верховної Ради Володимира Рибака, першого віце-спікера Ігоря Калєтніка та народного депутата Володимира Олійника (фракція Партії регіонів).

П.Петренко також стверджує, що представники парламентської більшості – Партії регіонів та КПУ - зараз намагаються заднім числом сфабрикувати документи і рішення профільних комітетів Верховної Ради щодо нібито попереднього розгляду законопроектів.

"Ми офіційно заявляємо, що жодного легального рішення комітетів, жодного легального протоколу про попередній розгляд законопроектів немає. Будь-які провокації з боку представників більшості щодо нібито участі представників опозиції у засіданнях комітетів є нічим іншим, як фальсифікацією", - зазначив депутат.

Він також додав, що надалі опозиція звертатиметься до Європейського суду з прав людини: "У нас є чіткі юридичні підстави для того, щоб довести у Європейському суді, що ці псевдозакони звужують права громадян, передбачені Конвенцією захисту прав людини, та є такими, що ухвалені з дефектами і не можуть розповсюджуватися на території України".

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 січня ухвалила держбюджет України на 2014 рік, а також низку законів без обговорення. Більшість документів ухвалювали без обговорення, шляхом підняття рук. Тексти деяких законів стали доступними лише після того, як депутати за них проголосували.

У фракції Партії регіонів заявили про те, що опозиція перешкоджала нормальному голосуванню, зокрема депутати опозиційних фракцій забирали картки для голосування у колег із парламенту. Опозиція заявила, що закони ухвалено з порушеннями регламенту Верховної Ради, а їхню суть охарактеризувала як "державний переворот".

Серед ухвалених парламентом законів - так званий закон Олійника-Колесніченка, яким, зокрема, визначено порядок реєстрації та функціонування громадських організацій - "іноземних агентів"; запроваджено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність, а також за втручання в роботу інформаційних ресурсів органів держвлади; посилено кримінальну відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення будівель тощо.

Ухвалення цих законів викликало негативну реакцію західних політиків та офіційних осіб, а також міжнародних правозахисних організацій.

17 січня президент України Віктор Янукович підписав усі закони, які Верховна Рада ухвалила 16 січня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА