20:32 05.02.2014

У Європарламенті обговорили фіндопомогу Україні, санкції для чиновників і небезпеку громадянської війни

3 хв читати

Дискусія в Європейському парламенті про ситуацію в Україні прогнозовано відбулася відповідно до розробленої резолюції - підготувати санкції, продовжувати переговори, підготувати пакет фінансової допомоги.

Під час пленарного засідання в середу в Страсбурзі, обговорюючи ситуацію в Україні, представник європейських народників Елмар Брок сказав: "У нас має бути пакет фінансової допомоги на коротку перспективу, а потім - на довгострокову. Має бути прогрес. Я вірю, що якщо український уряд продовжуватиме діяти проти людей, катувати їх, ув'язнювати, до них мають бути застосовані обмеження на поїздки. Можливо, ми маємо розглянути питання заморожування активів".

При цьому він запевнив, що для України двері до Європи залишаються відкритими.

Представник соціалістів Ханне Свобода заявив, що наразі "час знайти компроміс за столом переговорів". "Санкції мають бути на столі, але зараз час обговорювати та знайти політичне рішення. Найгірший сценарій для України, якщо вона буде розділена", - вважає політик. При цьому він не унеможливив і громадянської війни.

Х.Свобода окремо зупинився на Росії у зв'язку з пропозиціями запросити Москву до діалогу про Україну. "Росія не має права колонізувати Україну. Україна сама повинна приймати рішення. Так, давайте говорити з Росією, але Росія має визнати суверенітет України, територіальну недоторканність, як це ми робимо. І Росія повинна прийняти демократичне прагнення українських громадян, як це робимо ми. Після цього ми говоритимемо з Росією", - сказав лідер соціалістів.

При цьому останні слова Х.Свободи зал зустрів оплесками.

Крім того, він вважає, що ЄС має допомогти Україні "знайти компроміс між президентом і опозиційними лідерами". "Янукович не об'єднує країну, а розділяє її. Тому було б мудро, якби люди хотіли змінити Конституцію", - вважає Х.Свобода.

У свою чергу лідер лібералів Гі Верхофстад зазначив, що останнім часом про Україну було зроблено багато заяв". "Але чого я не бачу, то це стратегії щодо України, яка може змінити речі в країні й зупинити насильство. Ця стратегія має базуватися на трьох принципах. Перше: ми повинні підготувати низку цільових санкцій проти режиму та його окремих членів", - упевнений політик.

Такими санкціями він назвав обмеження поїздок до Європи і, "що важливіше - заморозити їхні активи". "Це має відбуватися поряд із позитивними заходами - безвізовий режим для звичайних українців", - сказав Г.Верхофстад.

Другим етапом цієї стратегії він назвав "після того, як санкції буде підготовлено, використовувати їх, якщо Янукович не виконуватиме правила". Серед умов Г.Верхофстад назвав звільнення ув'язнених, нові президентські й парламентські вибори та поновлення Конституції в редакції 2004 року.

Третім пунктом стратегії лідер лібералів назвав фінансовий пакет допомоги Україні.

Представник зелених Ребекка Гармс вважає, що ситуація в Україні непередбачувана. У зв'язку з цим вона висловилася на підтримку заснування постійної місії Європейського парламенту в Україні.

Р.Гармс також вважає, що "для всього європейського континенту буде катастрофою", якщо Україна сповзе в громадянську війну.

Наступні виступи так чи інакше збігалися з озвученими лідерами позиціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА