19:03 07.02.2014

Екс-глава СБУ відзначає необхідність розслідування ситуації з прослуховуванням телефонної розмови Нуланд та Пайєтта

2 хв читати

Екс-глава Служби безпеки України (2006-2010 рр.), народний депутат (фракція "УДАР") Валентин Наливайченко закликає СБУ дати оцінку факту прослуховування розмови американського посла в Україні Джеффрі Пайєтта та заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд.

"Має бути офіційний коментар глави СБУ або прес-служби відомства щодо ситуації з прослуховуванням іноземного посла, не має значення, якої він країни", - сказав В.Наливайченко в коментарі "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За його словами, ситуація має два аспекти: перше - якщо СБУ підтвердить факт зняття розмови посла, який акредитований МЗС і вручав вірчі грамоти президенту України, то необхідно ставити питання, чи був дозвіл суду і чи є справа, за якою контролюються канали зв'язку одного з іноземних послів.

"У разі якщо ж це прослуховування здійснювало не СБУ, то виникає друге серйозне запитання - хто це робить? Питання дуже серйозне - у кого в нашій країні настільки серйозні (я навіть скажу, з якої країни, щоб СБУ знало, де шукати, - в Швейцарії) комплекти для прослуховування та зняття службової інформації", - сказав В.Наливайченко.

В.Наливайченко додав, що, за його оцінками, вартість такого комплекту обладнання для прослуховування становить від EUR10 тис. до EUR20 тис. залежно від потужності та кількості абонентів, яких прослуховують.

Він додав, що сучасні комплекси контролюють сотні розмов, і тому всі люди на території України перебувають під загрозою прослуховування.

"Якщо в Україні, маючи десятки тисяч людей у СБУ та непогано оснащені і навчені спецпідрозділи, іноземні держави або спецслужби можуть дозволити собі знімати інформацію з каналів зв'язку, то це дуже погана ознака", - заявив В.Наливайченко.

Він нагадав, що за часів його роботи главою СБУ вони боролися з випадками незаконного прослуховування, було проведено кілька затримань, зокрема на гарячому, з вилученням автомобілів, спецзасобів і тими, хто фінансував цю незаконну діяльність.

"Лише за два роки нам вдалося навести лад", - наголосив екс-глава СБУ.

Напередодні в Інтернеті з'явився запис телефонної розмови В.Нуланд із Дж.Пайєттом, в якому вона нецензурно відізвалася про роль ЄС у врегулюванні української кризи. Згодом представник держдепартаменту США Дженніфер Псакі повідомила, що В.Нуланд вибачилася перед європейськими партнерами за свої висловлювання.

Сама В.Нуланд на прес-конференції в Києві 7 лютого не стала коментувати запис цієї телефонної розмови, що з'явився в Youtube: "Я не коментуватиму. Це приватна, дипломатична розмова".

У СБУ також утримуються від коментарів щодо запису телефонної розмови В.Нуланд і Дж.Пайєтта, який з'явився в Youtube.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА