12:40 10.02.2014

Новації НБУ можуть призвести до дестабілізації постачань палива в Україну - асоціація нафтотрейдерів

2 хв читати
Новації НБУ можуть призвести до дестабілізації постачань палива в Україну - асоціація нафтотрейдерів

Упровадження Національним банком України (НБУ) спеціального порядку купівлі валюти для перерахування зарубіжним контрагентам може призвести до дестабілізації постачань палива в Україну, вважають в асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" (ООРНУ).

"Згідно з документом (постановою НБУ №49 від 6 лютого - ІФ), будь-яка проплата триватиме щонайменше шість банківських днів (до 10 календарних) з дня перерахування гривневих коштів на придбання валюти на спеціальний рахунок. Це обмеження вже не дало змоги імпортерам нафтопродуктів своєчасно сплатити законтрактований ресурс, призвело до зриву контрактних зобов'язань перед зарубіжними партнерами", - зазначають в ООРНУ.

В асоціації наголосили, що Україна на 80% залежить від імпорту нафтопродуктів.

"Початок дії нового порядку придбання валюти й подальших розрахунків із зарубіжними контрагентами може призвести до непередбачуваних наслідків, зокрема до дефіциту палива та неконтрольованого зростання цін", - цитує прес-служба ООРНУ голову асоціації Леоніда Косянчука.

За його словами, нові правила конвертації валюти та платежів призведуть до заморожування величезних сум обігових коштів, унаслідок чого операторам ринку доведеться поповнювати ці кошти за рахунок комерційних кредитів. Це, у свою чергу, чинитиме додатковий тиск на собівартість і, відповідно, на кінцеву вартість нафтопродуктів для споживачів.

ООРНУ звертається до НБУ, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Мінекономрозвитку й торгівлі з вимогою терміново внести зміни до постанови НБУ №49.

"Для виходу з ситуації, що склалася, необхідно негайно віднести нафтопродукти до товарів, на операції з закупівлі валюти за якими обмеження, передбачені постановою №49, не поширюються", - вважають в асоціації.

Як повідомлялося, постанова №49 набула чинності з 7 лютого, діятиме до ухвалення Нацбанком окремого рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА