20:02 11.02.2014

Вілкул доручив моніторити роботу БСА цілодобово, на її реконструкцію мають намір залучити 7,5 млрд грн кредиту у Японії

4 хв читати

Київська влада та профільні служби у зв'язку з таненням снігу мають забезпечити цілодобовий моніторинг функціонування Бортницької станції аерації (БСА) у Києві, на реконструкцію якої планується залучити в уряду Японії 7,5 млрд грн кредитних коштів на 40 років під державні гарантії.

Такі дані оприлюднила прес-служба в. о. віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула у вівторок.

"Почалося танення снігу, тому доручаю Київській міській державній адміністрації (КМДА) та Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) забезпечити цілодобовий моніторинг та контроль за БСА", - сказав О.Вілкул під час виїзної робочої наради на БСА у вівторок.

Зі свого боку заступник генерального директора ПАТ "Київводоканал" Андрій Білик повідомив, що в 2014 році планується продовжити роботи з комплексної реконструкції БСА та її систем технологічного очищення стічних вод.

За його словами, зокрема, КМДА і "Київводоканал" провадять переговори щодо можливого надання урядом Японії на проект реконструкції БАС кредиту розміром 7,5 млрд грн під 0,1% річних терміном на 40 років із можливістю кредитних канікул протягом десяти років.

"Наразі Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) вивчає проектно-кошторисну документацію з реконструкції БСА", - уточнив А.Білик.

Він також повідомив, що комплексна реконструкція БСА розрахована на 90 місяців, передбачає реалізацію проекту у дві черги, кожна з яких передбачає п'ять пускових комплексів, що необхідні для забезпечення безперебійної роботи об'єкта.

Проект комплексної реконструкції БСА пройшов держекспертизу і буде представлений на розгляд і затвердження Кабінету Міністрів України, уточнив А.Білик.

За підсумками наради О.Вілкул доручив столичній владі, профільним міністерствам та відомствам прискорити представлення на розгляд уряду України проекту постанови про затвердження проектно-кошторисної документації за проектом "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії з обробки та утилізації осадів Бортницької станції аерації", зазначено в повідомленні прес-служби в. о. віце-прем'єра.

Згідно з повідомленням, фінансування зазначеного проекту комплексної реконструкції БСА загалом передбачається за рахунок коштів держбюджету і бюджету Києва, а також за рахунок залучених кредитних коштів під держгарантії.

Як повідомив директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький, на 11 лютого 2014 року тривають роботи з реконструкції дамб мулових полів №1 та №2 з осадом стічних вод БСА.

Крім того, за даними "Київводоканалу", тривають роботи з реконструкції першого підйому БСА в Дарницькому районі та проектні роботи з реконструкції дюкерних переходів через р. Дніпро. За підтримки уряду протягом 2013 року повністю ліквідовано наслідки аварії на Лівобережному каналізаційному колекторі 17 січня 2013 року.

Як повідомлялося з посиланням на заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, фінансування у 2014 році продовження робіт із реконструкції дамб мулових полів БСА з метою запобігання аварійним ситуаціям передбачено на рівні 30 млн грн коштів із бюджету Києва.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №818-р від 17 жовтня 2013 року, фінансування першочергових заходів, передбачених планом із запобігання аварійним ситуаціям техногенного характеру на БСА, передбачає залучення в 2013 році 0,306 млрд грн під державні гарантії (реконструкція споруд першої черги БСА на вул. Колекторній, 1а у Дарницькому районі, насосна станція першого підйому).

Крім того, план передбачає залучення 7,003 млрд грн під держгарантії у 2014-2019 рр., зокрема, у 2014 році - 2,5 млрд грн, у 2015-му та 2016-му - по 1,5 млрд грн, у 2017 році - 1 млрд грн, у 2018 році - 0,5 млрд грн та у 2019 році - 3,295 млн грн.

Раніше Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства повідомило (Мінрегіон), що фінансування першочергових заходів плану із запобігання аварійним ситуаціям техногенного характеру на БСА передбачено у розмірі 7,8 млрд грн.

За даними Мінрегіону, частину фінансування у розмірі 488 млн грн передбачено за рахунок держбюджету, 18,7 млн грн - за рахунок бюджету Києва, тоді як решта 7,3 млрд грн - за рахунок коштів, залучених під держгарантії згідно з Держпрограмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.

Реконструкцію БСА екс-прем'єр-міністр України Микола Азаров у жовтні 2012 року оцінив у 3,5 млрд грн. До цього екс-голова КМДА Олександр Попов заявив, що столиця провадить переговори щодо залучення кредиту для реконструкції станції з міжнародними фінансовими організаціями - Європейським банком реконструкції і розвитку, Світовим банком, "іншими фінансовими установами, які працюють під 3% річних".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА