17:35 14.02.2014

Наприкінці лютого середня ціна бензину може зрости до 11,75 грн/літр - експерт

2 хв читати
Наприкінці лютого середня ціна бензину може зрости до 11,75 грн/літр - експерт

Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 наприкінці лютого - на початку березня може збільшитися до 11,75 грн/літр, дизельного пального - до 10,65 грн/літр, такий прогноз озвучив директор консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн.

"У січні курс на міжбанку був на рівні 8,1-8,2 грн за 1$, а сьогодні учасники ринку схиляються до того, що наступного тижня курс буде близько 9,1-9,2. Ми отримаємо додатково близько однієї гривні у вартості долара, відповідно, ця гривня позначиться і на вартості нафтопродуктів. Тому, якщо в січні за спокійного валютного ринку і ринку нафтопродуктів вартість бензину становила в середньому 10,75 грн/літр, то прогноз на лютий і початок березня - приблизно 11,75 грн/літр", - сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

У свою чергу голова асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" (ООРНУ) Леонід Косянчук розкритикував постанову Національного банку України №49, згідно з якою вводяться спеціальні правила купівлі валюти, а також дії митниці.

"Початок дії нового порядку придбання валюти та наступних розрахунків із зарубіжними контрагентами може призвести до непередбачуваних наслідків, зокрема дефіциту пального і неконтрольованого зростання цін. Крім того, ось уже четвертий день як митниця з невідомих причин не оформляє імпортних нафтопродуктів. Напевно, всі, зокрема уряд, забули, що вже за тиждень у південних регіонах розпочнеться посівна", - сказав він.

Як зазначив директор НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, дефіцит обігових коштів, який виник у трейдерів через постанову НБУ №49, змушує їх користуватися дорогими кредитами, що також впливає на ціну нафтопродуктів.

"Дослідження НБУ свідчать, що 42% трейдерів зараз заявляють про дефіцит обігових коштів. Це означає, що більшість учасників ринку нафтопродуктів буде вимушена звертатися до банків по короткострокове кредитування. Зрозуміло, що всі фінансові структури в цей час використовуватимуть цю ситуацію у власних цілях (ставки до 40% річних). Таким чином, ми отримуємо не стабілізацію на ринку нафтопродуктів, а дестабілізацію", - підсумував він.

Як повідомлялося, станом на четвер, 13 лютого, середня роздрібна вартість бензину А-95 становила 11,15 грн/літр, дизпального - 9,9 грн/літр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА