16:22 11.03.2014

Європейська комісія до 1 листопада 2014 року знижує мита на український експорт до країн ЄС

3 хв читати
Європейська комісія до 1 листопада 2014 року знижує мита на український експорт до країн ЄС

Європейська комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити митні збори на експорт українських товарів до країн ЄС.

Відповідне рішення було ухвалено у вівторок у Страсбурзі на засіданні Єврокомісії та направлено на остаточне затвердження до Ради ЄС та Європейського парламенту.

"Європейська комісія прихильна і готова підтримати Україну з метою стабілізації економічної та фінансової ситуації", - заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Ж.М.Баррозу нагадав, що "в минулий четвер глави держав і урядів ЄС підтримали пакет допомоги ЄК для України в розмірі 11 млрд. євро".

"Комісія швидко просувається вперед для реалізації цього пакета підтримки і сьогодні схвалила перший з передбачених заходів - набір торгових угод, що становлять економічну вигоду для України на суму близько 500 млн євро на рік. Ця пропозиція є конкретним і відчутним заходом підтримки для України з боку ЄС", - упевнений президент ЄК.

В Єврокомісії пояснюють, що суть ухваленого рішення полягає в тому, щоб не чекати набуття чинності частини Угоди про асоціацію про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, але заздалегідь розпочати імплементацію розділу про тарифи за допомогою самостійних автономних торгових преференцій.

Зокрема, йдеться про те, щоб розпочати в односторонньому порядку зменшувати або усувати митні збори ЄС на товари, вироблені в Україні. Водночас, ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, вони діятимуть лише обмежений період: до 1 листопада 2014 року.

Очікується, що Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписано і вона діятиме тимчасово до 1 листопада 2014 року. У цьому разі одностороння система автономних торгових преференцій закінчується.

Після вступу цього рішення в силу така одностороння міра встановить пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, що були досягнуті під час переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС. Передбачається, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою, залежно від сектора.

У зв'язку з ухваленим рішенням європейський комісар з питань торгівлі Карел де Гюхт заявив, що "ідея" дій ЄК полягає в тому, що ЄС "відкриє свої двері для експорту з України, допомагаючи надати реальний поштовх для українських компаній, що мають вплив на повсякденне життя всіх українців". "Такою швидкою відповіддю Європейська комісія показала, що вона стоїть пліч-о-пліч з народом України. Я хотів би закликати Європейський парламент та Раду ЄС прискорити процес затвердження, щоб зниження мита могло розпочатися вже в червні", - заявив європейський комісар.

Очікується, що у разі реалізації цього кроку українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько 500 млн євро, з яких майже 400 млн євро припадає на аграрний сектор.

Так, наявні тарифи на промислові товари будуть негайно зняті з 94,7% продукції. Для решти кількох видів товарів (деякі хімічні продукти тощо) тарифи будуть знижені.

Щодо сільськогосподарських товарів, ЄС надасть негайні та необмежені преференції на 82,2% українського експорту. Для інших продуктів (крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці і кілька додаткових продуктів ) часткова лібералізація досягається шляхом надання безмитних тарифних квот.

Відносно харчових продуктів ЄС надасть негайні преференцій на 83,4% українського експорту. Решта 15,9% будуть частково лібералізовані шляхом безмитних тарифних квот.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА