11:41 14.03.2014

Україна не може виконати спостережний політ над територією РФ через висунені російською стороною умови - МЗС

3 хв читати
Україна не може виконати спостережний політ над територією РФ через висунені російською стороною умови - МЗС

У Міністерстві закордонних справ України повідомляють, що російська сторона висунула українській стороні умови, які фактично не дозволяють здійснити спостережний політ над територією Російської Федерації.

"Як відомо, Україна звернулася через ОБСЄ до РФ із проханням здійснити надзвичайний спостережний політ над територією РФ, і відповідь мала надійти вчора (у середу - ІФ) до 18.30", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс у четвер увечері.

За його словами, цю відповідь Росія надала пізно ввечері 12 березня. "Водночас російська сторона у своїй відповіді висунула вимогу повністю здійснити передоплату за цей політ до 14.00 14 березня. Також у відповіді йшлося про те, що якщо кошти не надійдуть на рахунок Міноборони РФ до зазначеного часу, то цей політ неможливий", - сказав представник МЗС України.

При цьому, за його словами, РФ висунула досить незвичайні вимоги щодо транзакції цих коштів, а саме просила здійснити перерахування коштів на рахунок Міноборони РФ у ВТБ Банку, але через рахунок у Deutsche Bank. "Однозначно така вимога свідчить про те, що процедура перерахування коштів затягнута, і здійснити таку транзакцію до 14 години п'ятниці практично неможливо", - сказав Є.Перебийніс.

У зв'язку з цим, за його словами, українська сторона в четвер звернулася до російської через ОБСЄ з проханням переглянути фінансові умови здійснення спостережного польоту. "Ми не відмовляємося здійснити перерахування цих коштів, Україна гарантує оплату, але ми просимо здійснити оплату після проведення польоту, як це зазвичай і відбувається", - сказав Є.Перебийніс.

У відповідь, за його словами, російська сторона повідомила, що враховуючи складну, кризову фінансово-економічну ситуацію в Україні, проведення спостережного польоту може бути здійснено тільки після надходження коштів. "Отже, попри те, що РФ формально нібито й дала згоду на надзвичайний спостережний політ над своєю територією, висунені нею тяжкі фінансові умови фактично унеможливлюють його проведення", - зазначив український дипломат.

Він висловив думку, що висунення завідомо нездійсненних умов для проведення цього заходу свідчить про небажання Росії приймати цю інспекційну групу. "Ми сподіваємося, що російська сторона відгукнеться на прохання України щодо зміни умов транзакції, що зробить можливим цей політ", - резюмував представник МЗС.

Як відомо, Україна 11 березня направила Російській Федерації каналами зв'язку ОБСЄ запит на проведення спеціального спостережного польоту над російською територією відповідно до угоди про відкрите небо. Російська сторона в середу ввечері дала згоду на здійснення цього польоту.

Угода про відкрите небо (англ. The Treaty on Open Skies) — багатосторонній міжнародний договір, підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів ОБСЄ. Договір встановлює режим відкритого неба, мета якого — забезпечити можливість його учасникам здійснювати обльоти територій один одного. Учасниками угоди є 33 держави, зокрема РФ і Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА