17:37 22.03.2014

Слідчі здійснили 32 обшуку в приміщеннях, що мають відношення до Ставицького і Присяжнюка, вилучено понад $5 млн і сейфи з коштовностями

3 хв читати

Слідчі Генеральної прокуратури України провели 32 обшуку в офісах і приміщеннях, що мають відношення до екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького та екс-міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюку. Вилучені мільйони доларів, коштовності, затримано бухгалтера фірм Е.Ставицького.

"Вчора (у п'ятницю - ІФ) слідчі в особливо важливих справах Генпрокуратури провели 32 обшуку в приміщеннях і офісах, які мають відношення до Ставицького і Присяжнюка. Під час обшуків було встановлено одну з квартир, що належала Ставицькому,яку з 15 березня цього року було переоформлено на іншу юридичну особу", - повідомив у суботу на брифінгу в Києві в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький.

Він розповів, що під час проведення обшуку в цій квартирі "довелося застосувати силу", тому що було вчинено опір оперативникам.

"Жінка в цій квартирі, яка, як виявилося пізніше, є бухгалтером фірм Ставицького, знищували документи. Ці дії були припинені, і під час обшуку виявлено низку документів, два сейфи. Один сейф був повністю набитий грошима - близько $5 млн. Інший сейф був повністю забитий золотом і коштовностями - 50 кг золота в зливках, коштовності з різних металів - золота, платини, діамантів", - звернув увагу в.о. генпрокурора.

За його словами, наразі встановлюється вартість цих виробів. "За попередніми даними, ця сума становить кілька мільйонів доларів", - додав він.

О.Махніцький пояснив, що гроші і коштовності є речовими доказами у справі, і будуть зберігатися як речові докази.

В.о. генпрокурора зазначив: "Що стосується жінки-бухгалтера – її затримано, з нею проводяться слідчі дії".

Він також додав, що всі обшуки проводилися із залученням спецпідрозділів МВС. "Співпраця Генпрокуратури з МВС і СБУ дає результати", - підсумував він.

Відповідаючи на запитання про те, чому обшуки були проведені лише зараз, в.о. генпрокурора пояснив, що необхідно було встановити приміщення, в яких слід було провести обшук, на проведення цих слідчих дій потрібно було одержати санкцію суду. Крім того, за його словами, обшуки проводилися одночасно в усіх приміщеннях.

У свою чергу заступник генерального прокурора України Олексій Баганець розповів про проведення обшуків на квартирі М.Присяжнюка.

"Ми також провели обшуки на квартирі колишнього міністра Мінагрополітики Миколи Присяжнюка. В його особистій квартирі було вилучено близько $300 тис., близько 800 тис. грн і кілька тисяч євро", - зазначив він.

Заступник генпрокурора повідомив, що у квартирі людини, який обіймав високу посаду в Мінагрополітики і близького до оточення Е.ставицького, було вилучено $1,7 і 1,4 млн грн, кілька тисяч євро.

"У цій квартирі також знайшли фіктивні податкові декларації на ці кошти. Вчора цей чоловік мав вилетіти з цими коштами за кордон - у Туреччину", - наголосив О.Баганець.

За його словами, велику частину коштів було виведено колишніми чиновниками на рахунки в інших країнах, а те, що було вилучено під час обшуків, - готівкові кошти. "Як версія - вони вивозили кілька разів готівку. Все це було в сумках", - сказав заступник генпрокурора.

Відповідаючи на запитання про те, чи відомо правоохоронцям місцезнаходження Е.Ставицького, в.о. генпрокурора сказав, що в інтересах слідства ця інформація не розголошується. "Щоб їх затримати, ми вам не можемо повідомити їх місцезнаходження", - пояснив О.Махніцький.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков додав, що обшуки у голови правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна "були всю ніч". "Знайшли деякі цікаві речі, будемо повідомляти про це з дозволу прокуратури", - зауважив він.

Глава МВС наголосив: "Це перші кроки на складному шляху подолання корупційної пробки. Думаю, спільними діями і публічністю ми маємо покласти край корупції, зробити гарне щеплення для суспільства, щоб надалі такого не було".

Після брифінгу керівники прокуратури та МВС продемонстрували журналістам вилучені речові докази - пачки грошей, зливки золота, прикраси, інкрустовані дорогоцінними каменями, серед яких, зокрема, велика кількість наручних годинників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА