13:23 25.03.2014

Українці блокують роботу 8 митниць, вимагаючи скасування утилізаційного збору - депутат

2 хв читати

Роботу восьми митниць заблокували мітингувальники, які вимагають скасування утилізаційного збору, повідомила позафракційний депутат Анжеліка Лабунська.

"Сьогодні заблоковано вісім митниць. Вчора було сім у західних областях, сьогодні приєдналася ще й Житомирська область", - сказала вона під час засідання парламенту у вівторок.

За її словами, мітингувальники вимагають скасування утилізаційного збору.

Інформацію про блокування митниць, агентству "Інтерфакс-Україна" наразі не вдалося підтвердити у Міністерстві доходів і зборів України, у підпорядкуванні якого перебувають українські митниці.

Інформацію про блокування митниць також підтвердили у своєму виступі депутати від фракції "УДАР" Оксана Продан та Ірина Геращенко. Депутати наполягають на включенні до порядку денного та голосування щодо законопроекту №4238 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування утилізаційного збору і акцизу з переобладнання транспортного засобу)".

Законопроект передбачає скасування введеного в Україні з 1 вересня минулого року утилізаційного збору на автотранспортні засоби (як нові, так і уживані), при цьому від його сплати звільнені автовиробники під гарантії створення потужностей для прийому і розбирання утилізованих транспортних засобів (ТЗ).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що цей збір суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ), і не визначає засад створення і розвитку підприємств з утилізації, і покладає на імпортерів і автовиробників додаткові фінансові витрати.

Крім того, його сплата не гарантує подальшої утилізацію авто, оскільки збір не має цільового призначення, а ставки збору завищені.

Суми утилізаційного податку з нових легкових автомобілів становлять від 4,73 до 30,2 тис. грн, старих - 9,46-60,5 тис. грн, залежно від обсягу двигуна, інших ТЗ - від 8,8 тис. до 14,7 тис. грн для нових і від 17,6 тис. до 29,4 тис. грн для старих, залежно від маси.

Законопроект №4238, окрім скасування утилізаційного збору, передбачає також скасування стягування акцизного збору на легкові автомобілі (та інші транспортні засоби для перевезення людей, окрім автобусів), переобладнані з ввезених в Україну непідакцизних вантажних автомобілів, який набув чинності 1 січня поточного року.

Згідно з пояснювальною запискою, стягнення акцизу з таких автомобілів унеможливило діяльність значної кількості суб'єктів малого підприємництва в Україні, створивши загрозу економічному розвитку окремих регіонів.

За оцінкою авторів законопроекту, внаслідок падіння попиту різко скоротився імпорт автомобілів-фургонів для перевезення вантажів, і держбюджет вже недоотримує значних доходів до ПДВ.

Експерти авторинку після внесення цих змін до Податкового кодексу зазначали, що це стосуватиметься бізнесу "перегонників" і підприємств із переобладнання, яких багато у Західній Україні та інших галузях (зокрема в Житомирській).

Серед авторів законопроекту - О.Продан і А.Лабунська.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нічна ракетна атака по Одесі здійснена ракетами "Іскандер М" - речник ПС ЗСУ

У Києві організують охорону місць богослужіння у Великодню ніч, комендантська година не зміниться - військова адміністрація

Окупанти за добу 7 разів обстріляли міста й села Донеччини, у Новоолександрівці й Калиновому загинули мирні жителі

В Україні встановили рекорд із наймасовішого розпису писанок майстрами з різних регіонів

Із Криму з вересня 2022 року виїхало до 8 тис. кримських татар - Чубаров

СБУ здійснює обшуки в митрополита Запорізького Луки - джерело

У Середземному морі РФ тримає два кораблі, один із них ракетоносій "Калібрів" - ВМС ЗСУ

За минулу добу на Харківщині одна людина загинула та десять постраждали в результаті ворожих обстрілів

Ворог зранку атакував три громади Сумської області

СБУ проводить "контррозвідувальні заходи" в Шевченківському районі Києва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА