12:07 29.03.2014

Україна в ніч на неділю переходить на "літній час"

2 хв читати
Україна в ніч на неділю переходить на "літній час"

Україна в ніч на неділю, 30 березня, перейде на "літній час"- о 3:00 стрілки годинників буде переведено на одну годину вперед відповідно до постанови Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року.

Раніше Державна адміністрація залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") повідомила про те, що у зв'язку з переходом на літній час скоригувала графік руху пасажирських потягів. Як повідомила прес-служба адміністрації, всі зміни завчасно внесено до графіку руху потягів та узгоджено з адміністраціями сусідніх країн.

Отже, у квитках зазначено час відправлення та прибуття з урахуванням коригувань графіка руху потягів.

У ніч із 29 на 30 березня пасажирські потяги у далекому сполученні, які на момент переведення стрілки годинника перебуватимуть у дорозі, до кінцевого пункту прибудуть за скоригованим часом, а потяги приміського сполучення курсуватимуть вже відповідно з "літнім" часом.

Водночас, 30 березня Крим перейде на московський час шляхом переведення стрілки годинника на дві години вперед о другій годині, повідомила прес-служба самопроголошеної Держради Республіки Крим. Переведення годинників на московський час заплановано на 22.00 у суботу, повідомляє агентство "Кримінформ".

Як відомо, більша частина території України перебуває у смузі, що відповідає часовому поясу UTC+2 ("другий часовий пояс"). Це зафіксовано постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року, згідно з якою в країні діє час другого часового поясу з переведенням щорічно годинникової стрілки останньої неділі березня о 3:00 на одну годину вперед і останньої неділі жовтня о 4:00 на одну годину назад.

У 2011 році після відмови Російської Федерації від практики переходу на зимовий час і фіксації поясів від UTC+4 до UTC+12, в Україні було ухвалено аналогічне рішення (постанова Верховної Ради), але восени рішення було скасовано.

Країни Європейського Союзу, більша частина яких перебуває в поясі UTC+1, менша - у UTC і UTC+2, переходять на зимовий час.

У 1930 році в СРСР було введено декретний час, стрілки годинників було переведено на годину вперед проти поясного часу, що діяв на той момент, а переведення стрілок годинника на літній час було введено з 1 квітня 1981 року вже проти декретної часу - в результаті літній час став випереджати поясний на дві години.

У 1990 році декретний час було скасовано на території Української РСР, проте перехід на літній час згодом як скасовували, так і вводили знову; наразі він діє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА