20:11 31.03.2014

Росія після денонсації угод з Україною щодо ЧФ повинна вивести свій флот із Криму та виплатити компенсації - "УДАР"

2 хв читати

Росія, денонсувавши низку угод з Україною, повинна вивести свій Чорноморський флот із Криму, а Київ має вимагати від Москви компенсації за односторонню денонсацію документів, заявляють у партії "УДАР".

"Припинення сплати орендної плати за базування флоту Росії в Криму стане можливе лише за умови, якщо Російська Федерація розпочне його виведення з території українського міста Севастополь. У разі відмови Російською Федерацією сплачувати орендну плату за користування базою ЧФ РФ у Криму український уряд матиме всі підстави для того, щоб компенсувати собі втрати за рахунок державної власності Росії на території України та контрольованих нею компаній", - ідеться в заяві "УДАРу", поширеній прес-службою партії в понеділок.

У політсилі пояснили, що йдеться про примусове відшкодування орендної плати за базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі за рахунок списання боргів українських державних компаній перед компаніями, що контролюються російською державою і, перш за все, йдеться про заборгованість НАК "Нафтогаз" перед "Газпромом".

У ситуації, що склалася, переконані в "УДАРі", уряд України має здійснити інвентаризацію двосторонніх угод з Росією, за результатами якої треба "ініціювати денонсацію цих угод на міжурядовому рівні та рівні державних підприємств". Мається на увазі угода про постачання російського газу в Україну, транзит російського газу територією України, постачання пального на українські АЕС.

"Україна повинна відмовитися платити за російський газ за шаленими цінами і здійснювати його транзит за заниженими цінами, наполягати на розумній ціні газу та значно вищій ціні його транзиту. В іншому випадку слід ставити питання про те, що весь російський газ має продаватися на східному, а не західному кордоні України. А транспортувати його із подальшим продажем на західному кордоні має або "Укртрансгаз", або європейські компанії - споживачі", - пропонується в заяві партії "УДАР".

Як повідомлялося, Держдума в понеділок одноголосно ухвалила законопроект про денонсацію російсько-українських угод щодо Чорноморського флоту, підтримавши відповідну пропозицію президента РФ.

Закон припиняє дію російсько-українських угод від 28 травня 1997 року - про параметри розподілу Чорноморського флоту, про статус та умови перебування Чорноморського флоту на території України, про взаєморозрахунки, пов'язані з розподілом і перебуванням Чорноморського флоту на території України, а також підписаної в Харкові угоди від 21 квітня 2010 року з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА