20:04 03.04.2014

Мініфраструктури не підтримує законопроекту про ліквідацію АМПУ

3 хв читати

Міністерство інфраструктури не схвалює законопроекту №4431 "Про внесення змін до закону України "Про морські порти", що передбачає ліквідацію держпідприємства "Адміністрація морських портів України (АМПУ).

Як повідомила прес-служба міністерства, про це повідомив начальник департаменту державної політики у галузі морського і річкового транспорту Дмитро Демидович.

"Позиція міністра - продовжувати розпочату реформу морських портів із певним коригуванням, а законопроект №4431 відкидає нас у цьому на кілька кроків назад, створюючи безліч обмежень", - сказав він.

За словами Д.Демидовича, мета зазначеного закону - залучення інвестицій. Крім того, він вводить рівні умови роботи на ринку для державних і приватних стивідорних компаній.

Крім того, керівник департаменту пояснив, що метою створення АМПУ був розподіл господарської та управлінської функцій у галузі. "Завдяки утворенню АМПУ було консолідовано ресурси портових зборів, і тепер держава може самостійно фінансувати пріоритетні проекти", - наголосив Д.Демидович.

Окрім цього, голова АМПУ Юрій Васьков пояснив, що у законопроекті №4431 передбачено повернення права розпоряджатися портовими зборами державним стивідорним компаніям. У такому разі кошти, як і раніше, не спрямовуватимуться на цільові потреби.

"Майже 85-відсоткова зношеність галузевих фондів - наслідок того, що з 1991 року не було цільового використання портових зборів, хоча саме це передбачено законодавством. Фактично ж ці кошти витрачалися на заробітну плату, покриття інших технічних витрат підприємств, а за шість місяців роботи АМПУ в 2013 році цю ситуацію вдалося змінити", - сказав він.

За словами Ю.Васькова, на розвиток портової інфраструктури (цільове використання) за цей період було витрачено 1,739 млрд грн, або всі 100% портових зборів - 1,108 млрд грн, ще 600 млн грн - з інших джерел.

Він також зазначив, що про ефективність роботи АМПУ можна буде говорити лише після приходу інвесторів у порти.

Загалом було ухвалено рішення направити позицію Мініфраструктури і громадськості на розгляд транспортного комітету Верховної Ради 9 квітня із проханням відкликати законопроект №4431.

Як повідомлялося, народні депутати Анатолій Кінах, Микола Круглов, Юрій Крук, Руслан Сольвар, Василь Деревляний, Віталій Барвіненко 13 березня зареєстрували у Верховній Раді законопроект, що пропонує ліквідацію Державного підприємства "Адміністрація морських портів України".

Згідно з пояснювальною запискою до документа, у законопроекті також пропонується повернення з балансу АМПУ на баланси держпідприємств - державних портових операторів, реорганізованих відповідно до розпорядження уряду "Про погодження пропозиції щодо реорганізації державних підприємств морського транспорту", стратегічних об'єктів портової інфраструктури та іншого майна.

Автори законопроекту зазначили, що після набуття чинності законом про морські порти відбулося реформування портового господарства, за результатами якого державні морські торгові порти було поділено на адміністрації морського порту, які є філіями АМПУ, та держпідприємства, що виконують функції державних портових операторів, що виявилося недосконалою схемою роботи.

"Метою законопроекту є відновлення беззбиткової діяльності морських портів України та в подальшому збільшення їх прибутковості і, відповідно, відрахувань до бюджетів усіх рівнів, а також забезпечення можливості належного виконання нашою державою зобов'язань за міжнародними договорами, стороною яких є Україна", - зазначено в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА