20:37 03.04.2014

Порошенко пропонує звернутися до Стокгольмського арбітражу для перегляду контракту між "Нафтогазом України" та "Газпром"

2 хв читати

Кандидат у президенти України Петро Порошенко вважає за необхідне звернутися до Стокгольмського арбітражного суду для перегляду контракту на постачання природного газу між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", якщо російська сторона шляхом переговорів не перегляне цінових параметрів договору.

"Українському уряду необхідно зобов'язати НАК "Нафтогаз України" подати позов до Стокгольмського арбітражу з вимогою скасувати контракт 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", якщо росіяни негайно не погодяться переглянути умови угоди", - наводить слова П.Порошенка його прес-служба.

За його словами, умови контракту від 2009 року не відповідають ринковим реаліям, що склалися на європейському ринку, а сам контракт підписувався в умовах грубого тиску та шантажу Росії стосовно України та Євросоюзу.

"У нинішніх умовах, коли Росія та її провідні компанії перебувають під загрозою ще глибших економічних санкцій з боку ЄС, а наша правова позиція є обґрунтованою та бездоганною, саме час добитися справедливості в незалежному суді", - вважає він.

П.Порошенко звернув увагу на прецеденти, коли європейські компанії домагалися від "Газпрому" перегляду цінових параметрів контрактів на постачання природного газу.

"Судячи з непоодиноких прецедентів, "Нафтогаз" має всі шанси виграти судовий процес. Європейські компанії, таким чином, отримували суттєві знижки від "Газпрому". Іноді "Газпром" погоджувався на них, щоб уникнути безпосередніх судових розглядів. Як приклад: у 2012 році польська нафтогазова компанія PGNiG добилася від "Газпрому" знижки в 15% без будь-яких політичних умов та ще й заднім числом", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, прем'єр РФ Дмитро Медведєв оголосив про скасування нульового вивізного митного збору на газ для України. У свою чергу голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що ціна на газ для України після скасування пільг становитиме $485 за 1 тис. куб. м газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА