18:15 11.04.2014

Верховний Суд може відмовитися від спеціалізованих судів

2 хв читати

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк запропонував відмовитися від спеціалізованих судів, повернувшись до трирівневої судової системи.

На пленумі Верховного Суду в п'ятницю в Києві він зазначив, що відповідні пропозиції буде направлено на розгляд тимчасової спеціальної комісії зі зміни Конституції.

"Ми пропонуємо повернутися до трирівневої судової системи, відмовившись від такого принципу формування судової системи, як принцип спеціалізації, оскільки вважаємо, що спеціалізація має бути лише в рамках одного суду", - сказав Я.Романюк.

Він також запропонував внести зміни до Конституції, що забезпечили б можливість максимального використання позасудових способів розгляду окремих справ із застосуванням так званої процедури медіації.

Крім того, судді Верховного Суду вважають за необхідне ліквідувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, щоб уникнути можливості дублювання функцій та повноважень Вищої ради юстиції.

Судді Верховного Суду також пропонують змінити підходи щодо підстав та можливостей оскарження судового рішення, яке набуло чинності в касаційному порядку. На думку суддів, необхідно усунути парламент як політичний орган від процедури формування суддівського корпусу.

На думку суддів Верховного Суду, членів Вищої ради юстиції мають обирати судді. У зв'язку з цим вони виключають можливість участі у Вищій раді юстиції представників законодавчої та виконавчої гілок влади.

"Пропонуємо посилити якісний відбір претендентів на судову роботу шляхом збільшення вікового цензу, а також стажу роботи у сфері права", - зазначив Я.Романюк, пояснивши, що мінімальний вік претендента на посаду судді має бути піднято з 25 до 30 років, а стаж роботи - з трьох до п’яти років.

"Ми також пропонуємо, щоб важливу роль у формуванні судової влади відігравали органи судового самоврядування", - сказав Я.Романюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА