18:20 22.04.2014

Погіршення політичної ситуації на південному сході України становить ризик екобезпеці - думка

2 хв читати

Загострення політичної ситуації в східних та південних регіонах України, зокрема, внаслідок іноземного втручання, у разі ескалації може призвести до зростання загроз екологічній безпеці України, зокрема через порушення технологічного режиму численних потенційно небезпечних об'єктів (ПНО).

Як зазначено в дослідженні Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна", до таких ПНО належить успадкований від колишнього СРСР комплекс гірничорудних, хімічних, енергетичних об'єктів, АЕС, шахти та кар'єри, дамби великих водосховищ, підприємства хімічної промисловості та полігони тактичних відходів.

За інформацією інституту, 23% загальної кількості ПНО сконцентровано на території Донецької, Харківської та Луганської областей.

Більшість цих об'єктів є об'єктами критичної інфраструктури та експлуатуються в умовах ненормативної зношеності (до 70%).

До потенційно небезпечних об'єктів південно-східного регіону України також належать дамби Запорізької та Каховської ГЕС, Запорізька та Южно-Українська АЕС, канали: Південно-Кримський та Дніпро-Донбас, сховища ядерних відходів поблизу міст Павлоград, Жовті Води, Дніпродзержинськ, численні підприємства хімічної, металургійної галузі.

У гірничодобувних районах Донбасу у разі перебоїв із доставкою електроенергії можливі три наслідки: несанкціонована зупинка водовідведення шахт і кар'єрів, унаслідок чого виникає загроза катастрофічного підтоплення та затоплення прилеглих міст і сіл, непрогнозований рух вибухонебезпечних і токсичних газів (метан, радон) до промислових і житлових об'єктів.

Існує також потенційна загроза руйнування камери для підземних ядерних вибухів, які розміщені на шахті "Юнком" (Донецьк), що може призвести до забруднення радіонуклідами ґрунтових вод.

Можливість руйнування дамб, сховищ токсичних відходів може призвести до потенційного потрапляння токсичних відходів до басейнів річок Сіверський Донець та Кальміус.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА