13:29 23.04.2014

Уряд виділив 45 га в зоні відчуження ЧАЕС під ЦСВЯП

2 хв читати
Уряд виділив 45 га в зоні відчуження ЧАЕС під ЦСВЯП

Кабінет Міністрів України виділив земельну ділянку площею 45 га в зоні відчуження на території Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) для будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), повідомив голова "Енергоатому" України Юрій Недашковський.

"Сьогодні було ухвалено рішення про виділення 45 га у виконання закону України про розміщення централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива", - сказав він журналістам за підсумками засідання Кабміну в Києві в середу.

Ю.Недашковський пояснив, що після будівництва пускового комплексу, завершення якого намічено на кінець 2017 року, та введення в експлуатацію самого сховища, сюди спрямовуватиметься відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних станцій: Хмельницької, Рівненської та Южно-Української АЕС. Будівництво здійснюватиме американська компанія Holtec International, нагадав голова "Енергоатому".

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про спорудження ЦСВЯП у лютому 2012 року.

Ще раніше, у 2003 році, "Енергоатом" із метою скорочення витрат, пов'язаних із поводженням із ВЯП, оголосив міжнародний тендер із відбору компанії для створення в країні ЦСВЯП сухого типу для палива з трьох АЕС (Запорізька АЕС уже має власне пристанційне сховище ВЯП - ІФ). Переможцем тендера наприкінці 2005 року визнано Holtec International. "Енергоатом" у грудні того самого року уклав із нею контракт загальною вартістю EUR127,75 млн на проектування, ліцензування, будівництво та введення в експлуатацію першої черги сховища.

Загальна площа території під ЦСВЯП - 11,7 га. Загальна тривалість будівництва, згідно з розпорядженням, визначатиметься з урахуванням терміну, необхідного для його заповнення відпрацьованим паливом.

ЦСВЯП входитиме до складу єдиного комплексу із поводження з відпрацьованим ядерним паливом державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС". Сховище планується розмістити на майданчику між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка та Стечанка на південний захід від Чорнобильської АЕС, що виводиться з експлуатації, в зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення.

Створення такого об'єкта дасть змогу НАЕК "Енергоатом" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке нині вивозиться на тимчасове зберігання до РФ.

"Енергоатом" передає на зберігання та переробку ВЯП ФДУП "Гірничо-хімічний комбінат" (Красноярський край, РФ) та ФДУП "Виробниче об'єднання "Маяк" (Челябінська обл., РФ). ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу (ССВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА