20:43 13.05.2014

Тимошенко виступає за ліквідацію спеціалізованих судів та унеможливлення політичного впливу на судову систему

2 хв читати

Кандидат у президенти України Юлія Тимошенко виступає за ліквідацію спеціалізованих судів.

"Спеціалізовані суди мають бути, по суті, ліквідовані та перетворені у відповідні палати судів загальної інстанції", - сказала Ю.Тимошенко в Харкові, презентуючи проект реформи судової системи в Палаці студентів юракадемії.

На її думку, це дасть змогу ліквідувати одну з ключових проблем нинішньої судової системи - її складність та заплутаність.

Ю.Тимошенко також наголосила, що необхідно усунути політичний вплив на судову систему.

"Треба максимально прибрати вплив політичної системи, політичного керівництва на керівництво та будь-які дії судової системи. Я робитиму все, щоб призначення суддів було відокремлено від посади президента та від функцій Верховної Ради", - сказала Ю.Тимошенко.

На її думку, нову модель призначення суддів має виробити професійне правознавче співтовариство.

Ю.Тимошенко відзначила політизованість Конституційного Суду та наголосила, що його функції також може бути передано судам загальної юрисдикції.

"Якщо людина, яка йшла в Конституційний Суд не клялася в особистій вірності президентові, вона ніколи туди не могла потрапити. І тоді право на другому місці, і тоді закон на другому місці, і тоді Конституція на другому місці... Конституційний Суд, який формується повністю на політичній основі, нам не потрібен, він не виконує своїх функцій... Право розглядати конституційні питання треба передати судам загальної юрисдикції за умови правильно побудованої судової системи. "Це робитиметься так само детально та ретельно, як робитиметься розгляд будь-якого питання в судах загальної юрисдикції, якщо судова система буде побудована нами правильно. Це спростить, деполітизує розгляд усіх питань, пов'язаних із конституційним правом", - зазначила Ю.Тимошенко.

Вона також розкритикувала Вищу раду юстиції, яка "приречена служити президентові".

"Вища рада юстиції не служить системі правосуддя, вона не служить принципу верховенства права, вона нічому не служить, крім забаганок одного політика - президента. Я не хочу, щоб будь-який новий президент, який прийде, щоб він через Вищу раду юстиції тримав за горло практично всю судову систему", - сказала Ю.Тимошенко.

На її думку, під час судової реформи необхідно ліквідувати замкнутість системи, яка створює умови для вертикальної корупції, а також недофінансування та залежність від органів центральної влади судової системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАБУ повідомило про підозри у схемі заволодіння 16 млн грн на закупівлях для МВС

Капітан судна українець Салига потрапив під санкції США через постачання озброєння хуситам

Під час надзвичайних ситуацій власників генераторів через шум не штрафують - МОЗ

ЄС створює Аудиторську раду для контролю Ukraine Facility

За підготовку законопроєкту про перехідне правосуддя на деокупованих територіях відповідає Мін'юст, що передбачено стратегією реінтеграції населення ДОТ - Верещук

Кількість постраждалих від ракетного удару по Полтавському району зросла до 16 людей

Покровський напрямок залишається найбільш напруженим протягом доби - Генштаб ЗСУ

Зеленський про Саміт миру: Це успіх України, але темп ми збавляти не будемо, мир - це завжди шлях

Зеленський про удар по Полтавщині: Нам життєво необхідно посилювати захист неба сучасними системами ППО та авіацією

Україна та Вірменія провели політичні консультації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА