18:28 22.05.2014

Українська система позбавлення дієздатності психічних хворих потребує вдосконалення - експерт

2 хв читати

Чинна в Україні система позбавлення дієздатності психічних хворих потребує вдосконалення, вважає президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Позбавлення дієздатності не позбавляє людину здатності усвідомлювати навколишню дійсність. Це позбавляє його певних прав, він повинен мати дуже гуманного опікуна, що буває нечасто. Тому можливі зловживання, і вони існують. Деякі питання реалізації закону про психіатричну допомогу потребують перегляду", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи розпочате Конституційним Судом України за зверненням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини розгляд справи про відповідність Основному закону деяких положень закону про психіатричну допомогу, що визначають порядок госпіталізації осіб, визнаних у встановленому порядку недієздатними.

Водночас С.Глузман вважає за необхідне залучати психіатрів до цього процесу.

"Деякі питання, звичайно, необхідно врегулювати, але, можливо, не потрібно було доводити до Конституційного Суду, вище якого - лише Господь Бог. Так, у нас не все гаразд у психіатрії і треба наводити порядок, але я здивований, чому це відбувається без психіатрів. Є ж не лише чудовиська в психіатрії, але і грамотні, порядні, нормальні люди", - сказав він.

Як зазначив С.Глузман, людина, що має недієздатність, за примхою свого опікуна або родичів не може бути поміщений у психіатричну лікарню, якщо у нього для цього немає медичних підстав, але "це - часто-густо".

"Цим зловживають у нашій країні. Служба опіки працює дуже погано. Бувають випадки, коли захищають права хворого, але, як правило, ми бачимо, що це навпаки", - сказав він.

"Напевно, вся система позбавлення дієздатності має бути переглянута з правової точки зору. З нами, наприклад, ніколи не працювало Міністерство юстиції, і лише поява Лутковської (Валерія Лутковська - Уповноважений ВР з прав людини - ІФ) вперше дала нам, психіатрам, можливість якимось чином дійсно з кимось радитися і отримувати правову допомогу або правовий "батіг". Адже іноді потрібен і батіг", - сказав він.

Як повідомлялося, за конституційним зверненням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини КС України у четвер розпочав розгляд справи про відповідність Конституції окремих положень закону про психіатричну допомогу, які визначають порядок госпіталізації осіб, визнаних у встановленому порядку недієздатними.

У зверненні В.Лутковська, зокрема, зазначає, що госпіталізація недієздатної людини до психіатричного лікувального закладу, з якого хворий не може вийти в будь-який момент за своїм бажанням, без його згоди у випадку, якщо за станом здоров'я він не може дати такої згоди, прирівнюється до позбавлення волі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА