18:31 29.05.2014

Сотня найбагатших українців на чолі з Ахметовим за рік стала біднішою на 23,6% - "Форбс-Україна"

3 хв читати

Статки сотні найбагатших українців за рік скоротилася на $13 млрд, або 23,6% - до $42 млрд, такий рейтинг оприлюднило видання "Форбс-Україна" в четвер.

Згідно з ним, незмінний лідер останніх років, єдиний акціонер найбільшого українського холдингу СКМ Рінат Ахметов втратив із квітня минулого року (коли було опубліковано попередній рейтинг) $4,2 млрд, або 27,3%, і тепер його багатство оцінюється в $11,2 млрд.

Власник EastOne Віктор Пінчук, за оцінками "Форбс-Україна", зберіг друге місце з показником $3 млрд, тоді як за рік його статки оцінювалися в $3,8 млрд.

Завершує трійцю Геннадій Боголюбов з $2 млрд, що піднявся з п'ятої позиції в минулому році та змінив у трійці лідерів свого партнера із ПриватБанку Ігоря Коломойського. Г.Боголюбову, єдиному з першої десятки, вдалося збільшити свій статок на $0,3 млрд, ймовірно, завдяки гірничорудній компанії ConsMin із активами в Австралії та Гані.

Статки І.Коломойського, який навесні цього року став губернатором Дніпропетровської області, за оцінками "Форбс-Україна", зменшилися на чверть - до $1,8 млрд.

Завершує п'ятірку рейтингу найбагатших українців цього року народний депутат, молодший партнер Р.Ахметова за гірничо-металургійного холдингу "Метінвест" і власник "Смарт-холдингу" Вадим Новинський, багатство якого скоротилося з квітня минулого року з $1,9 до $1,4 млрд.

У другій п'ятірці обраний нещодавно президентом народний депутат і власник корпорації Roshen Петро Порошенко і мажоритарій агрохолдингу МХП Юрій Косюк - із $1,3 млрд (рік тому - за $1,6 млрд), власник групи "Фінанси і Кредит" і мажоритарій гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго - $1,1 млрд ($1,5 млрд), народний депутат і власник групи "ТАС" Сергій Тігіпко - $1 млрд ($1,2 млрд) і Олександр Ярославський, активи якого об'єднані в групи DCH, - $932 млн ($980 млн).

З першої десятки порівняно з торішнім рейтингом випав мажоритарій агрохолдингу "Кернел" Андрій Веревський: його стан, за оцінками "Форбс-Україна", зменшився з $1 млрд до $667 млн, у результаті чого він пропустив вперед, на 11 місце екс-власника Правекс-банку та екс-мера Києва Леоніда Черновецького, втрати якого за рік були не такими великими - з $750 млн до $675 млн.

Видання вказує, що з сотні найбагатших людей у минулому році збільшити стан вдається лише кожному десятому. При цьому до рейтингу увійшли вісім новачків, найуспішнішим з яких виявився народний депутат, мажоритарій агрогрупи "Креатив" Станіслав Березкін: зі статками $324 млн він посів 22 місце.

У глобальному рейтингу Forbes, який було оприлюднено наприкінці квітня, Р.Ахметов опустився за рік з 47 на 92 місце (у квітні-2014 Forbes оцінював його статки в $12,5 млрд), а В.Пінчук - з 353 на 542 місце ($3,1 млрд).

З усіх українців поліпшити свої позиції в світовому табелі зі статків зміг лише Г.Боголюбов, що піднявся з 882 на 874 місце ($2,1 млрд), тоді як його партнер із ПриватБанку Коломойський опустився з 613 позиції одразу на 1016 ($1,8 млрд).

До глобального рейтингу в квітні також увійшли В.Новинський - на 1098 позиції (роком раніше - на 792) з $1,6 млрд, Ю.Косюк - 1201 (931) з $1,5 млрд, П.Порошенко - 1338 (931) з $1,3 млрд, К.Жеваго - 1535 (974) з $1,1 млрд і С.Тігіпко - 1575 (1175) з $1 млрд.

Крім того, як і раніше, як росіянина Forbes зазначає у своєму списку співвласника "Запоріжтрансформатора" і НВО ім. Фрунзе Костянтина Григоришина. За підрахунками видання, за рік його статок зріс з $1,2 млрд до $1,3 млрд. Водночас власник "Донецьксталі" Віктор Нусенкіс у глобальному рейтингу Forbes у цьому році відсутній, хоча рік тому видання оцінювало його статки в $2,2 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА